A nagyvárosok közül a legnagyobb mértékben, 22–30 százalékkal Debrecenben, Szegeden és Győrben nőtt az átlagos önerő összege. Budapesten az idén 14 százalékkal magasabb ez az érték, mint 2021-ben. Mivel a kezdő tőke összegét többek között a megtakarítások, a meglévő ingatlan értéke és az állami támogatások teszik ki, ezért a növekedés több tényezőnek köszönhető. A jogszabályok által előírt minimális önerő a vételár 20 százaléka, de több bank ennél nagyobb, jellemzően 30 százalékot vár el a vevőktől.

Budapest 2020.12.08.Eladó ingatlanlakásfoto: Vémi Zoltán/Világgazdaság, Budapest 2020.12.08.
Eladó 
ingatlan
lakás
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az elmúlt években jelentősen nőttek a bérek, ami segített a vásárláshoz szükséges önerő megteremtésében. Éves szinten még megfigyelhető lakásdrágulás, ami az önerő és a szükséges összegét egyszerre növeli. 

„Az országon belül komoly eltérések vannak a lakásárakban és az átlagos fizetésekben, ezt tükrözik a hitelintéző adatai is. Ennek köszönhetően ugyanaz a lakásvásárlásra fordított összeg teljesen más értéket képvisel az egyes városokban” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője.

Szerinte a jelenlegi ingatlan- és pénzpiaci helyzet a hitelfelvevőket annyiban segíti, hogy a lakásdrágulás a nagyvárosokban jelentősen lelassult, így már nem kell egyre nagyobb kölcsönt felvenni egy adásvétel finanszírozásához. A vásárlóknak viszont komolyabb kihívást jelent a kamatok folyamatos növekedése, ami magasabb törlesztőrészletet eredményez. 

Látványos fordulat az ingatlanpiacon, már lehet alkudni a panellakásokra is

Zuhan a lakáspiaci adásvételek száma, minden második-harmadik vevő befektető.

Balogh hozzátette, a hitelfelvételt fontolgató vevők akkor tudják előnyükre fordítani a kialakult helyzetet, ha a háztartásuk jövedelme lépést tud tartani a felvenni kívánt kölcsön drágulásával. Emellett fontos a meglévő ingatlan időbeni eladása, hiszen a lakáspiac fékeződése miatt ez is tovább tarthat. Mivel a bankok vevőkért folytatott versenye a teljes futamidő alatt milliós különbségeket is hozhat a hitelajánlatokban, ezért most különösen érdemes közülük a legolcsóbbat kiválasztani.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy

 a fővárosi lakások iránt érdeklődők 2022-ben átlagosan 16,7 millió forintos saját erővel büszkélkedhettek. 

A harmincszázalékos kezdő tőkével számolva 55,8 millió forintért vagy annál olcsóbban kínált lakóingatlanok jönnek szóba nekik, vagyis a teljes budapesti kínálat 37 százaléka érhető el a számukra.

Szegeden vannak a legjobb helyzetben a nagyvárosi vevők, ott 13,9 milliós önerővel keresnek átlagosnak eladó lakásokat, ezzel a 46,5 millió forintos ingatlanok is célkeresztbe kerülhetnek.

Ekkora összegből a városban eladásra váró ingatlanok 46 százalékát lehet megvásárolni. 

A debreceni vevők átlagos önereje 14,7 millió, amivel akár 49,1 millió forintért lehet válogatni, ezeknek a részesedése 45 százalékos az ottani piacból. Pécsen, Székesfehérváron és Győrben 8,2–12,4 milliós 30 százalékos saját erővel a meghirdetett lakóingatlanok 22–30 százalékával számolhatnak a vevőjelöltek.

Befagyott a lakáspiac, árzuhanást hozhat az egyre nagyobb kínálat

Már csaknem egy teljes negyedéve stagnálnak a kínálati árak Budapesten és a megyeszékhelyek lakáspiacain. Hasonlóra hét éve, 2015 óta nem volt példa – tudta meg a VG az Ingatlan.com összesítéséből. Nyár óta országosan a tizedével nőtt az eladó ingatlanok száma, miközben a kereslet éves szinten 40 százalékkal zuhant.