A fűtési szezon idén egyelőre olcsóbban átvészelhető, mint vártuk, de a nyarak egyre forróbbak és hosszabbak, az energiapazarlás egész évben jellemző, és idén is forró lehet a nyár. A Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke, Gulyás István építészmérnök, energetikai szakértő a VG Podcast stúdiójában kifejtette: az enyhe tél miatt gondolkodási időhöz jutottak az érintettek, a pánik és a kapkodás csillapodott, de most túl sokan várnak újabb állami pályázatokra, vissza nem térítendő támogatásokra, miközben eddig mindig kiderült, hogy aki kivárt, végül drágábban jött ki a beruházásból, mint aki időben lépett.

Unwell woman feel cold in home with no heating
Fotó: Getty Images

Érdemes mielőbb megterveztetni és elkezdeni az energetikai felújításokat, akár ütemezetten, több lépcsőben, és beszerezni a szükséges anyagokat és gépeket. A homlokzati hőszigetelő anyagok jelenleg jóval olcsóbbak, mint tavaly ősszel, a szakértőhöz forduló családi ház tulajdonosok sokat megtakaríthatnak az átgondolt, jól ütemezett felújításokkal.

Komplex energetikai korszerűsítés révén 60-70 százalékkal csökkenthető a ami télen-nyáron viszi a pénzt.

A hideg otthon nem opció – fogalmazott a szakértő, aki nem egyszer találkozik olyan elképzelésekkel, hogy félig lezárt házban, egyetlen fűtött szobában akarja valaki átvészelni a fagyos hónapokat. Különösen nehéz helyzetben vannak a nyugdíjasok, és mindazok, akiknek hitelre lenne szüksége a munkálatok finanszírozásához. Jelenleg nincsenek jó hitelek, ami pedig fontosabb és hosszú távon működőképesebb, mint az állami támogatások rendszere a családi házasok egyesületének elnöke szerint.

A bankok nélkül nem fog menni, a cirka 2,7 millió magyarországi családi ház nagy része komplett energetikai felújításra szorul.

Nem opció a hideg otthon és enyhe tél sem lesz mindig, a nyarak pedig egyre forróbbak, valamit sürgősen lépni kell. 

El kell jutni oda, hogy a bankok hajlandók jó hiteleket adni a szakszerű, megalapozott számításokkal alátámasztott energetikai felújítási tervekre, számításokra. A korszerűsített ingatlanok ugyanis többet érnek, és kevesebb pénzből üzemeltethetők, azaz forrást termelnek a hiteltörlesztéshez is.

Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke_podcast
 

Elkezdtek az ingatlantulajdonosok felújításokat tervezni, ami jó, bár a tavaly nyári nagy bejelentés a rezsiszabályok módosításáról – úgyszólván – felrobbantotta a keresletet. A Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének irodáit tízszer annyian rohamozták meg szaktanácsért, mint korábban. 

Az energia eddig olcsó volt, emiatt sokan nem tartották megtérülőnek a korszerűsítéseket, így azok sem mind léptek, akiknek lett volna rá pénzük

– mondta Gulyás István.

Van, ami semmibe sem kerül, mégis olyan változtatás a házban, amivel energiát lehet megtakarítani. Ilyen például a bútorok elhelyezése, a megfelelő hosszúságú függöny használata, vagy a belső hőmérséklet okos szabályozása. Az ingatlantulajdonosok többsége ma még nem tudatosan használja az ingatlanát, sokan még azt sem tudják, milyen hőszigetelése, milyen kazánja van a háznak, amiben élnek.

Megállhat idén az építőanyagok drágulása – kivétel a cement és ami belőle készül

A cement és a cementalapú építőanyagok kivételével a legfontosabb termékek ára idén már csak stagnál vagy kismértékben emelkedik a gyártói várakozások szerint. A korábbi árakat azonban sehol sem látjuk már viszont, az elmúlt két évben átlagosan 50 százalékkal drágultak az építőanyagok. Az uniós szintet meghaladó áremelkedést az erős importfüggőség is táplálta.

Néhány százaléknyi rezsit pusztán kis odafigyeléssel is meg lehet spórolni, a legdrágább mindig a tessék-lássék munka, az átgondolatlan pénzköltés.

Amin nem szabad spórolni, az a megfelelő szakember bevonása, bármilyen kiadás előtt fontos elvégeztetni a mindennek alapjául szolgáló energetikai felmérést. A szakszerűen megtervezett, többlépcsős, ütemezett beruházás révén a ház több szintet ugorhat az energetikai besorolásban. 

Nem lesz mindig enyhe tél, ráadásul a nyári rezsi is viszi a pénzt, a szigeteltelen, nem megfelelően árnyékolt épületek hűtése akár többe is kerülhet, mint a fűtése, ráadásul az egyre hosszabb kánikulai időszakokban a felforrósodott épületekben még éjjel sem tudnak megfelelően pihenni a lakók

– figyelmeztetett az energetikai szakértő a fűtési szezont élesváltásban követő hűtési szezon árnyoldalaira.

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast