Intelligens, fenntartható épületet fejleszt a Skanska a Fővárosi Vízművek egykori székhelye, Budapest egyik legismertebb toronyháza helyére. A Váci úti irodafolyosó legértékesebb, belváros közeli szakaszán a 27 ezer négyzetméteres prémiumingatlan a beruházó tizedik magyarországi épülete, egyben a legmodernebb projektje.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A H2Offices első fázisának befejezése alkalmából épületbejárást tartottak, ahol Aurelia Luca, a Skanska kereskedelmi fejlesztési üzletágának magyarországi és romániai üzleti tevékenységért felelős ügyvezető alelnöke mutatta be a frissen elkészült épületet. 

A több mint 27 ezer négyzetméteres hasznos alapterületű irodaház a vállalat eddigi legkorszerűbb fejlesztése Magyarországon, amely a Váci úti irodafolyosó szívében, a Váci út és a Dózsa György út kereszteződésében, a Fővárosi Vízművek székhelyének korábbi telkén található. 

2018 nyarán a Fővárosi Vízművek bontásra szánt, 14 emeletes egykori székháza.
 Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ennek az örökségnek állít emléket a projekt neve, a H2Offices, és ez adta a koncepció fő vonulatát: a természethez való közelség megteremtésének gondolatát. A cég hivatalos közleménye szerint a természetközelséget szolgálja például a három tervezett épület között elterülő nagy kiterjedésű, multifunkcionális kert tóval, valamint a felsőbb emeleteken kialakított zöld teraszok, a napfényes belső terek, a természetes anyagok és az épület tetején található panorámás futópálya is. Az első fázis nyolcemeletes, három föld alatti parkolószinttel épült. Ugyanakkor nagy méretű kerékpártárolóval támogatja a cég a környezetbarát közlekedési formák terjedését, amely az elektromos autók és elektromos kerékpárok számára is létrehozott töltőállomásokat.

Futópálya a tetőn nagyvárosi panorámával.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az érintésmentes megoldásokkal és az okos épületüzemeltetési rendszerrel tervezett épület az energiahatékony irodák iránti keresletre épült, amely továbbra is stabil, a Skanska tájékoztatása szerint már öt bérlő döntött a H2Offices mellett.

A Skanska csoport 2030-ra 70 százalékkal tervezi csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását, ennek eléréshez az eddigi adatok szerint jó úton haladnak. Az épületnek számos olyan jellemzője van, amely csökkenti a környezeti hatást, ilyen például az újrahasznosított anyagokból készült homlokzati elemek használata. A H2Offices fenntartási költségei hatékonyan optimalizálhatók, a világítást az átlagosnál 37 százalékkal kevesebb energiafelhasználással, a hőmérséklet-szabályozás és az okos vízgazdálkodás 40 százalékos megtakarítással működik. Erről Ábrahám András, a Skanska kereskedelmi fejlesztési üzletágának projektigazgatója tájékoztatta a sajtót.

A zöldirodaház fogadótere.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Skanska az épület számára LEED, WELL, WELL Health & Safety és az akadálymentességet vizsgáló Access4You minősítések megszerzését célozza meg. Az irodaház építészeti koncepcióját a dán Arrow Architects hozta létre, a generáltervezést a Studio IN-EX, a tájépítészeti koncepció kialakítását pedig a Lépték–Terv végezte – közölte a beruházó.