A legnépszerűbb pesti peremkerület lakáspiacát vette górcső alá a Duna House, amelynek adatai szerint a fővárosi átlag harmadával kedvezőbb, 900 ezer forint körüli négyzetméteráron lehet új lakáshoz jutni a XVIII. kerületben, ahol a rezsivédett panelek iránti érdeklődés egy év alatt a duplájára nőtt. 

építkezés
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Aki Budapest ötödik legnépesebb kerületében, Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén tervez ingatlant vásárolni, átlagosan 50,8 millió forinttal kalkulálhat a Duna House adatai szerint.

Az új lakásokkal ellentében a használt téglaépítésűek esetében folytatódott az áremelkedés, ahogy a kerületi átlagos négyzetméterárak is 29 százalékkal, 499 ezer forintról 646 ezer forintra nőttek tavalyhoz képest az ingatlanközvetítő közlése szerint.

Az alapvetően laza családi házas beépítettségű városrész, a XVIII. kerület iránt a pandémia ideje alatt volt a legintenzívebb az érdeklődés,

főként a belvárosi bezártságból menekülő családok körében – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

 

A budapesti rangsorban 2020 áprilisában a hetedik legnépszerűbb kerület lett a lakásvásárlók körében, akkor az érdeklődők 12,4 százaléka jelölte preferált területként a XVIII. kerületet, amely 2021 márciusában állt még ennyire elöl a rangsorban. Az elmúlt több mint két évben mindössze hat alkalommal szorult a IV. kerület után a második helyre a főváros pesti oldalának peremkerületei (IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXIII.) között a keresettség tekintetében a Duna House ügyfelei körében készült felmérés alapján.

Keresettek a rezsivédett panelek

Tizedével több rezsivédett panellakást értékesítettek Óbudán tavaly, mint az előző évben, miközben a helyi ingatlanárak emelkedése sem állt meg. Az eladott lakások 2021-hez képest átlagosan 20, az új építésűek 50 százalékkal drágultak.

Tavaly a legnagyobb arányban, 41 százalékban a családi házak cseréltek tulajdonost a XVIII. kerületben, a második legkelendőbb 38 százalékkal a téglalakás volt. 

Az összes kerületi tranzakció 15 százalékában panellakásokra szerződtek az ügyfelek, és mindössze 6 százalékos volt az új építésű ingatlanok aránya. 

Idén megduplázódott a rezsivédett panelek iránti érdeklődés, az összes eladás 30 százaléka panellakás volt, 

25-25 százalékban téglalakást, illetve családi házat értékesítettek.

A panellakások értékének növekedése ugyanakkor megállt a XVIII. kerületi lakótelepek esetében, mindössze 2 százalékpontos eltérés tapasztalható az előző évi 581 ezer forintos átlagos négyzetméterárhoz képest. 

havanna
Minden ötödik vevő új lakást, minden harmadik panelt vett idén a városrészben. 
Fotó: Végh István / MW

A téglaépítésű lakások ára a 2022-es 680 ezer forintos négyzetméterárnál 19 százalékkal lett magasabb, vagyis 807 ezer forint lett négyzetméterenként. A családi házak átlagos négyzetméterára 405 ezer forintról 493 ezer forintra ugrott tavalyhoz képest.

Az idei tranzakciók 20 százalékában új építésű ingatlanra szerződtek az ügyfelek. 

A 2023-as első negyedéves adatok szerint az átlagos négyzetméterár az új építésűek esetében megközelítette a 900 ezer forintot, ami a két évvel korábbit 29 százalékkal haladja meg.

A XXIII. és a XV. kerület után itt kapható a harmadik legkedvezőbb négyzetméteráron új ingatlan.

Érdekesség, hogy hosszabb időszakot vizsgálva stagnálni látszik a kerületi új építésű projektek lakásainak négyzetméterára

– hívta fel a figyelmet a szakértő.