Tovább emelheti a jelenlegi 200 ezer forint körül mozgó fővárosi átlagos bérleti díjat a diákok közelgő rohama – figyelmeztetnek a Duna House szakértői, akik a bérleti piacon emelkedő árakat a más forrásból is erősödő kereslettel indokolják. A dráguló hitellehetőségek miatt ugyanis sokak kénytelenek kivárni a vásárlással, és egyelőre lakást bérelni élethelyzetből adódó szükségleteik miatt.

Sad,Relocation.,Moving,Home.,Eviction,Stress.,Upset,Depressed,Tired,Pensive
Sad relocation. Moving home. Eviction stress. Upset depressed tired pensive mature woman thinking of relocation in flat with boxes polyethylene covered furniture.
lakáspiac, ingatlan, emelkedő árak, költözés, bérlés, vétel
Fotó: Shutterstock

Továbbra is a belvárosi kerületek tekinthetők a legdrágábbaknak, itt a jó minőségű garzonokat 430-450 euróért is ki lehet adni. 

A fővárosban az V., VI., VII. és a XIII. kerület vezeti a sort az árak tekintetében.

Akik hajlandók az alacsonyabb ár érdekében kompromisszumot kötni, azok a külsőbb kerületekben, Csepelen, Soroksáron oldhatják meg a legolcsóbban a lakhatást. 

A  fővárosi átlagos bérleti díj már a szezont megelőzően is 200 ezer forint körül mozog

 – írja a Duna House.

Tavaly ilyenkor a háború elől menedéket kereső ukrán állampolgárok érkezése fokozta az albérletek iránti keresletet, az év második felében pedig az emelkedő kamatszint miatt megdráguló lakáshitelek, az és az euróárfolyam kilengései szorítottak többeket saját lakás vásárlása helyett a bérleti piacra. 

A bérlemények iránti érdeklődés azóta sem enyhült, 

az albérletek iránti kereslet folyamatosan erősödő tendenciát mutat, ugyanakkor a kínálatban egyelőre nem érezhető bővülés.

A bérleti piac igazi szezonja azonban csak most kezdődik, a június vége, valamint a felvételi ponthatárok kihirdetése minden évben jelentős kiugrást jelent a keresletben. 

A tavalyi év érdekessége, hogy kevésbé volt erős a roham, azonban az árak tekintetében ettől függetlenül is drágulást tapasztalhattak az albérletkeresők és ez várhatóan az idei évben sem lesz másként

– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Minimális a lakáskiadás hozama, mégsem pánikolnak a bérbeadók: van miért kitartani

Bár a pesti belvárosban jelenleg bruttó 4, a külvárosban 5-6 százalék körül van a lakáskiadás éves hozama, ami töredéke az állampapírokkal elérhető két számjegyű kamatoknak, de a reális áron kínált garzonokra továbbra is van befektetői érdeklődés a piaci tapasztalatok szerint.

Most még inkább igaz, hogy érdemes minél hamarabb nekilátni a lakáskeresésnek: a tulajdonosok egyre tudatosabban időzítik a szerződések évfordulóját a nyári időszakra, a ponthatárok kihirdetésének környékére. Ekkor vagy meghosszabbítják a szerződést az aktuális bérlőkkel, vagy kihasználva a kiugró kereslet árfelhajtó erejét, akár jóval magasabb áron is szinte pillanatok alatt találhatnak új bérlőt

A bérlőjével elégedett tulajdonos könnyebben hajlik a csekélyebb áremelésre a szerződés lejárta után.

A jelenlegi bérleti piacon még mindig nagyon erős a kereslet, ami a piac további szárnyalását és erősödését vonja maga után

 – hívta fel a figyelmet a szakértő. 

Jelentősebb trendfordulóra a bérleti piacon csak a kamatcsökkentési periódus elindulása és az infláció visszaszorítása esetén lehet számítani,

 illetve ha valamiféle külső tényező, például a rövid távú bérbeadás szabályozásának enyhítése formálja az aktuális folyamatokat. 

Ebben az esetben a hosszú távú kiadásra berendezkedett tulajdonosok átvihetik lakásaikat a rövid távú piacra, ugyanakkor tovább emelkedhet az egyébként is magasnak mondható befektetői arány.

 

„Az idei első negyedév lassan élénkülő érdeklődéssel és emelkedő tranzakciószámmal zárult az eladó ingatlanok piacán. A korábban befektetésként vásárolt ingatlanokat a tulajdonosaik jellemzően inkább megtartják, és továbbra is rövid vagy hosszú távú albérletként hasznosítják, valamint a stagnáló, néhol csökkenő áraknak köszönhetően egyre többen fordítják megtakarításaikat ingatlanba, így a várakozások szerint a szezon kezdetéig bővül az elérhető kínálat” – tette hozzá Benedikt Károly.