Megjelentek a pofátlan, azaz jelentős alkukísérletek a balatoni ingatlanpiacon, mivel az eladók nem nagyon akarnak árat csökkenteni, a vevők viszont ezeken az árakon nem hajlandók vásárolni. Mindezek miatt senki sem tud mozdulni – derül ki a Balla Ingatlan balatoni helyzetjelentéséből.

A lakóházakra alig, a kisebb nyaralókra és garzonokra van inkább kereslet.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az állandó lakhatás céljára vásárolt, illetve épített ingatlanok piacán most nagyon csekély a mozgás a déli parton. 

A nyaralók piacán valamivel jobb a helyzet, itt kisebb-nagyobb alkukkal elkelnek a jó ingatlanok

– mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. Tapasztalatai szerint a háború és annak következményei, valamint az miatt megemelkedett hitelkamatok fékezik leginkább a piaci mozgást a Balatonnál is.

Az eladók többnyire tartják az árakat, és csak minimális, 5-10 százalékos alkukba mennek bele. A vevők viszont már nem fogadják el ezeket az árakat, és az ajánlataik is jóval alacsonyabbak, így kezdenek feltorlódni az eladandó ingatlanok. Ez persze végül hatással lesz az árakra is az ingatlanközvetítő prognózisa szerint.

Egyelőre azonban csak a nehezebben eladható ingatlanok esetében látni mérsékelt árcsökkenést, 5-10 vagy maximum 15 százalékot. Az új építésű ingatlanok ára egyáltalán nem mérséklődött, igaz, nem is emekedett már tovább.

20220821 Balatonalmádi Balaton Strandfoto: Kallus György/VG 20220821 Balatonalmádi 
Balaton 
Strand
foto: Kallus György/VG
Balatonalmádiban még jó lehetőségeket lehet kifogni a közvetítő szerint.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A szakértő szerint azt lehet érezni a vevői és az eladói hozzáállásból is, hogy mindenki bízik abban, hogy előbb-utóbb valami történik. Persze van, akinek muszáj értékesítenie az ingatlanát, így ő árcsökkentésre kényszerül, illetve bele kell törődnie egy 5-15 százalékos alkuba. 

Megnőtt az értékesítési idő is, így aki jobb árat remél az ingatlanáért, általában 6-12 hónapot kénytelen várni az eladásra.

Azzal is gyakran találkozni, hogy vannak, akik szeretnék kihasználni a gyengébb piacot, és pofátlanul alkudoznak: 

Akár 30-40 százalékkal alacsonyabb vételi ajánlatot is bemondanak. Ez a taktika azonban nagyon ritkán jár sikerrel, és sokat is kell próbálkozni hozzá

– hívta fel a figyelmet Krausz Gábor.

Élénkebbé váltak a befektetők az alkulehetőségek hatására, és az is megmozgatja őket, hogy ha építkeznének, akkor a korábbi évekhez képest valamivel könnyebben kapnak most megfelelő kivitelezőt. Jó lehetőség hosszú távú kiadásra vásárolni ingatlanokat, mivel ezekből állandó hiány van, és Siófokon például 250 ezer forintos havi bérleti díj alatt nem lehet jó kiadó lakást találni.

Alig van kereslet a nyaralók iránt, mégis drasztikusan nő az áruk

Miközben a korábbi években hatalmas volt az igény nyaralók iránt, az idén nagymértékben visszaesett ezen ingatlanok kereslete. Ennek oka az Otthon Centrum szerint, hogy kiszálltak a piacról a befektetési vásárlók, mivel a használt ingatlanokat ma már túlságosan drága felújítani. Az új építésűek viszont túlságosan drágák, a népszerűbb helyeken az 1–3 millió forint közötti négyzetméterár sem meglepő.

A legkeresettebb ingatlanok most azok a helyi szinten olcsó ingatlanok, amelyek viszonylag közel találhatók a tóhoz, és többnyire garzonlakások vagy 40-50 négyzetméteres, önálló nyaralók. Ezeket 40-60 millió forintért keresik a vevők. 

Érezhető az igény az új építésű, energiatakarékos, ugyanakkor panorámával és extrákkal – például napelemmel, szaunával, pezsgőfürdővel, medencével – felszerelt ingatlanok iránt is. Az új építésű ingatlanok iránt is visszaesett a kereslet, megnőtt az értékesítési idő, hiszen eltűntek a hitelre vásárlók. 

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A déli parton, ahol Zamárdi és Siófok a két legkeresettebb település most, a különböző településeken 1,5-2 milliós négyzetméteráron kínálnak új családi házakat. 

A parttól távolabbi új építésű ingatlanokat most 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron lehet megvásárolni.

Az északi parton is hasonlók az árak, a kivétel Balatonfüred, a legkeresettebb település az északi parton, de annyira megdrágult, hogy sokan, akik az északi parthoz ragaszkodnak, inkább más településeken néznek körül. 

Számukra vagy a Káli-medence, vagy Balatonalmádi jöhet szóba, bár az előbbi fővárostól való távolsága a szakértő szerint némileg megnehezíti az értékesítést. Almádiban viszont remek lehetőségeket lehet még kifogni. 

Egyelőre nem nagyon lehet arra számítani, hogy élénkülne az ami várhatóan egészen addig 

csak tovább csordogál a mostani mederben, amíg a hiteleknél nem történik változás, például nem indul egy új, támogatott hitelprogram

– véli a balatoni ingatlanközvetítő.