Július közepén még 11,5 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetésből  válogathattak a bérlők, augusztus végére ez a szám közel 14 ezerre nőtt, megtorpant viszont az albérletárak eddigi tartós növekedése – derül ki az Ingatlan.com piaci riportjából.

 

A kiadó lakások átlagos bérleti díja egy hónapja még 240 ezer forint volt, augusztus végén viszont 230 ezer forintot tett ki, vagyis megtorpant a korábbi tartós áremelkedés.

Már érezhető a változás előszele

– összegezte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Júliusban még országosan és Budapesten is 

havi szinten 1,9-1,9 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek, éves összevetésben 13 és 14 százalékos volt a drágulás 

a KSH–Ingatlan.com lakbérindex szerint. 

A kiadó lakások 56 százalékát adták a fővárosi lakóingatlanok, a megyei jogú városok részesedése 29 százalékos, a fennmaradó több mint 10 százalék pedig a kisebb településeken található. 

Kiszorulnak a diákbérlők a belvárosból, egyre többen költöznek Budapest külső kerületeibe

Televízióra nem feltétlenül, erős és gyors internetelérésre viszont biztosan szükségük lesz a diákoknak. A magas lakásbérleti díjak miatt egyre többen választják a külső kerületeket Budapesten, és sokan kénytelenek lakótársat keresni, vagy betársulni másokhoz, így csökkentve a költségeket. Milyen felszereltségű és beosztású az ideális kiadó lakás a tanulók számára? – a Világgazdaság utánajárt.

Budapesten a kiadó lakások átlagos alapterülete 55 négyzetméter, a megyei jogú lakásokban pedig 58 négyzetméter.

A fővéroson belül továbbra is tetemes különbségek vannak: a legolcsóbb városrész a XXI. kerület, ahol 160 ezer forint volt az átlagos lakbér augusztus végén, míg a legdrágábban, átlagosan 320 ezer forintért az V. kerületi lakásokat kínálják a tulajdonosok.

 

A vármegyeszékhelyeken az összesített átlagos bérleti díj 140 ezer forint volt, ami minimális növekedés az egy hónappal korábbi 136 ezer forinttal szemben.

Vidéken Debrecen, Veszprém és Győr számít a legdrágábbnak, 

ezekben a városokban 160-180 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbbak között van Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba, az utóbbi vármegyeszékhelyeket 100 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi.