Eddig még nem látott modern, fényűző lakó- és kereskedelmi épület építésébe fogott Belgrádban a Ferencváros labdarúgócsapatának élére hétfőn kinevezett szerb Dejan Stankovic egyik vállalkozása. Az Informer szerint a Slavija tér és környéke évtizedekig lehangoló képet nyújtott a romos házakkal, most azonban a főváros egyik legszebb, legrendezettebb része lesz a King’s Circle Residencesnek köszönhetően. A cikk kiemeli, hogy Stankovicék cége negyed évszázados iparági tapasztalattal rendelkezik, korábbi munkáik New York, London és Párizs szellemiségét idézik meg, a projekt végső részleteiről pedig nemzetközi zsűri döntött, amelyben a világhírű amerikai egyetem, a Harvard egyik professzora is helyet kapott.

The Maison Royale
Stankovicék épületei New York, London és Párizs szellemiségét idézik meg.
Fotó: The Maison Royale

Az írás hangsúlyozza, hogy a King’s Circle Residences a vonzó homlokzati elemeivel, szabálytalan oszlopaival, egyes részein pop-art stílusú színösszetételével rendkívül lenyűgöző lesz. A komplexumban

  • a 200 apartman mellett
  • üzletek és
  • irodák is helyet kapnak, de lesz benne
  • spa- és wellnessközpont,
  • étterem,
  • játszótér, valamint  
  • rengeteg garázs is.

Az Informer emlékeztet, hogy nem csak üzleti céllal használják a Maison Royale néven ismert vállalkozásukat, mert amikor 

az elmúlt 120 év legnagyobb esőzései következtében kialakult árvíz elöntötte a Belgrádhoz közeli Obrenovac települést, Dejan Stankovicék  majdnem egymillió euróból (387,83 millió forint) oldották meg 28 család lakhatását. 

Az immár Budapesten dolgozó, 44 éves tréner a koszovói szerbeket sem hagyta magukra, házakat épített és segélyszállítmányokat küldött nekik, sőt, személyesen is meglátogatta őket. A koronavírus-járvány kitörését követően előbb lélegeztetőgépeket szerzett, majd több mint 200 ezer euró (77,56 millió forint) értékben adományozott egészségügyi felszereléseket egy klinikának. 

The Maison Royale
Fotó: The Maison Royale

Az összképet némileg árnyalja a Birn.rs cikke Stankovicék építőipari társaságáról. Ennek alapján a cég sokszor bontási vagy építési engedélyek nélkül is elkezdi a munkálatokat, a profitmaximalizálás érdekében ráadásul rendszerint olyan területek is beépít, amelyekre egyébként nincs felhatalmazása. Néhány esetet a hatóságok is kivizsgáltak, és megtörtént, hogy bontásra is felszólították őket. 

A Konferencia-liga más kávéház: csak hibátlan csoportkörrel kereshet újabb egymilliárdot a Fradi

A legjövedelmezőbb egyértelműen az, ha egy csapat minél tovább jut a Bajnokok Ligájában. Tavaly az FTC az elitsorozat utolsó selejtezőköréből került át az Európa-ligába, amelynek a playoffját megnyerte. Idén tehát ötmillió eurót (1,91 milliárd forint) kapásból bukott, hiszen ennyi illette volna meg csak azért, ha a BL-rájátszásban is pályára lép. A Ferencvárosnak idén be kell érnie a Konferencia-ligával, amelyben a legutóbbi kiíráshoz hasonlóan ezúttal is 2,94 millió euró, azaz kicsivel több mint 1,1 milliárd forint a rajtpénz.