BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxusapartmanokat épít és folyamatosan jótékonykodik – a Fradi új edzője, Dejan Stankovic üzletembernek sem utolsó

Az immár Budapesten dolgozó, 44 éves szerb futballedzőt hősként ünneplik hazájában, amiért 28, az árvíz miatt fedél nélkül maradt család lakhatását oldotta meg idén. Stankovic cége a koszovói szerbeket sem hagyta magukra, házakat épített és segélyszállítmányokat küldött nekik, sőt, a tréner személyesen is meglátogatta őket. A koronavírus-járvány kitörését követően előbb lélegeztetőgépeket szerzett be, majd mintegy 80 millió forint értékben adományozott egészségügyi felszereléseket egy klinikának. Az építőipari vállalkozásával kapcsolatban azért felmerül néhány kényes kérdés.

Eddig még nem látott modern, fényűző lakó- és kereskedelmi épület építésébe fogott Belgrádban a Ferencváros labdarúgócsapatának élére hétfőn kinevezett szerb Dejan Stankovic egyik vállalkozása. Az Informer szerint a Slavija tér és környéke évtizedekig lehangoló képet nyújtott a romos házakkal, most azonban a főváros egyik legszebb, legrendezettebb része lesz a King’s Circle Residencesnek köszönhetően. A cikk kiemeli, hogy Stankovicék cége negyed évszázados iparági tapasztalattal rendelkezik, korábbi munkáik New York, London és Párizs szellemiségét idézik meg, a projekt végső részleteiről pedig nemzetközi zsűri döntött, amelyben a világhírű amerikai egyetem, a Harvard egyik professzora is helyet kapott.

The Maison Royale
Stankovicék épületei New York, London és Párizs szellemiségét idézik meg.
Fotó: The Maison Royale

Az írás hangsúlyozza, hogy a King’s Circle Residences a vonzó homlokzati elemeivel, szabálytalan oszlopaival, egyes részein pop-art stílusú színösszetételével rendkívül lenyűgöző lesz. A komplexumban

  • a 200 apartman mellett
  • üzletek és
  • irodák is helyet kapnak, de lesz benne
  • spa- és wellnessközpont,
  • étterem,
  • játszótér, valamint  
  • rengeteg garázs is.

Az Informer emlékeztet, hogy nem csak üzleti céllal használják a Maison Royale néven ismert vállalkozásukat, mert amikor 

az elmúlt 120 év legnagyobb esőzései következtében kialakult árvíz elöntötte a Belgrádhoz közeli Obrenovac települést, Dejan Stankovicék  majdnem egymillió euróból (387,83 millió forint) oldották meg 28 család lakhatását. 

Az immár Budapesten dolgozó, 44 éves tréner a koszovói szerbeket sem hagyta magukra, házakat épített és segélyszállítmányokat küldött nekik, sőt, személyesen is meglátogatta őket. A koronavírus-járvány kitörését követően előbb lélegeztetőgépeket szerzett, majd több mint 200 ezer euró (77,56 millió forint) értékben adományozott egészségügyi felszereléseket egy klinikának. 

The Maison Royale
Fotó: The Maison Royale

Az összképet némileg árnyalja a Birn.rs cikke Stankovicék építőipari társaságáról. Ennek alapján a cég sokszor bontási vagy építési engedélyek nélkül is elkezdi a munkálatokat, a profitmaximalizálás érdekében ráadásul rendszerint olyan területek is beépít, amelyekre egyébként nincs felhatalmazása. Néhány esetet a hatóságok is kivizsgáltak, és megtörtént, hogy bontásra is felszólították őket. 

A Konferencia-liga más kávéház: csak hibátlan csoportkörrel kereshet újabb egymilliárdot a Fradi

A legjövedelmezőbb egyértelműen az, ha egy csapat minél tovább jut a Bajnokok Ligájában. Tavaly az FTC az elitsorozat utolsó selejtezőköréből került át az Európa-ligába, amelynek a playoffját megnyerte. Idén tehát ötmillió eurót (1,91 milliárd forint) kapásból bukott, hiszen ennyi illette volna meg csak azért, ha a BL-rájátszásban is pályára lép. A Ferencvárosnak idén be kell érnie a Konferencia-ligával, amelyben a legutóbbi kiíráshoz hasonlóan ezúttal is 2,94 millió euró, azaz kicsivel több mint 1,1 milliárd forint a rajtpénz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.