A kamatok lassan, de biztosan csökkennek, illetve januártól életbe lép a 7,3 százalékos THM-plafon, ami fokozhatja az aktivitást a lakáspiacon. Általában sokan pont az ünnepek alatt határozzák el, hogy költözni fognak, ami jól kivehető az ingatlanhirdetési oldalak januári látogatottsági számaiból. Hamarosan kezdődik a versenyfutás az ingatlanpiacon, az ingatlan.com pedig megvizsgálta, hogy mire lehet elég 35 millió forint, ha valakinek ennyi áll rendelkezésére a vásárláshoz.

LUS-460320210630 Budapest 
Eladó lakás

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20210630 Budapest Eladó lakásFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A money.hu-val készített közös vizsgálatban egy olyan vásárlót vettek alapul, akinek 25 millió forint folyt be egy korábbi ingatlaneladásból, ezt a pénzt pedig 10 millió forint lakáshitellel egészíti ki. Az elemzés célja, hogy kiderüljön, hogy ennyi pénzből lehet-e jó minőségű és korszerű lakást vásárolni.

Budapesten 35 millióból lehet venni egy jó minőségű garzont

Az szempontjából elég fejnehéz Magyarország, a fővárosi lakásárak messze felülmúlják az ország többi részét. Az ingatlan.com közleménye szerint 35 millió forint Budapesten egy jó minőségű garzonlakásra lehet elég. A fővároson kívül már jobb a helyzet, megyétől függően akár egy korszerű családi ház is kijöhet ennyi pénzből.

A money.hu vezetője szerint 2024-ben folyamatosan javulhat a gazdasági környezet, ami a lakáshitelkamatokra is jó hatással lehet.

Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a törlesztőrészlet, a januártól életbe lépő 7,3 százalékos önkéntes THM-plafont figyelembe véve kevesebb mint 80 ezer forintos törlesztőrészletet jelentene. Ez pedig az idei első háromnegyed évre vonatkozó országos átlagbérnek alig több mint 20 százaléka. Ráadásul könnyen lehet, hogy a legkedvezőbb banki ajánlatok között lesznek olyanok, amelyek jövőre megközelítik a lélektani határt jelentő 6 százalékos kamatszintet

– magyarázta Korponai Levente.

Vannak olyan területek, leginkább a főváros frekventált részei, ahol nem érdemes 35 millió forinttal nézelődni. A legdrágábbnak számító V. kerületben a legjobb esetben egy 22 négyzetméteres lakásra lehet elég ennyi pénz. A külkerületekben viszont már több a fantázia. A XX., a XXI. és a XXIII. kerületben egy jó minőségű, 49 négyzetméteres lakásra is elég lehet ez az összeg.

Van, ahol 35 millió forint sok pénznek számít

Bár az olyan országrészeken, mint az V. kerület, Tihany vagy Balatonszemes, 35 millió forintból nem nagyon lehet 20 négyzetméter fölött gondolkodni, addig vannak települések, ahol ez a keret igen sokat érhet. 

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunmadaras, a Békésben található Hunya vagy a Hajdú-Biharban lévő Biharnagybajom esetében 

400-500 négyzetméteres korszerű ingatlan is beleférne a 35 milliós keretösszegbe, ha lenne ekkora ingatlan a kínálatban.