Növekedhet jövőre a fiatalok szerepe a lakáspiacon, akik már eddig is az adásvételek 41-46 százalékát adták, és 2024-ben könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz. Ettől a garzonlakások piacán vár nagyobb élénkülést  az Ingatlan.com és a Money.hu – derül ki közös elemzésükből.

Head,Shot,Serious,Married,Couple,Looking,At,Computer,Screen,,Using
Több fiatal jelenhet meg vevőként 2024-ben a lakáspiacon. Fotó: Fizkes

Bár nem szerepel a korábban beharangozott, az első közös otthon vásárlása esetén igénybe vehető, 10 százalékos önrészre vonatkozó kedvezményes feltétel a már megjelent rendeletben, de a korábbi kormányzati és jegybanki nyilatkozatok szerint ez a lehetőség 2024-től él majd. 

A kedvezőbb önrészfeltételeket az MNB saját hatáskörében rendelheti el, amire a jegybank korábbi, 330 pontos versenyképességi programjában, illetve a legutóbbi makroprudenciális jelentésében is utalást tett

– emlékeztetett Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, az még kedvezőbben érintheti a fiatalokat. A Plusz-rendeletben foglalt kedvezmények ugyanis gyermekvállaláshoz kötöttek, a kormányzati célokkal összhangban bevezetendő jegybanki könnyítéseknél viszont valószínűleg nem lesz ilyen feltétel Balogh László várakozásai szerint.

 

Korábban is volt arra példa, hogy az MNB és a kormányzat összehangolt lépésekkel élénkítette az ingatlanpiacot, legutóbb például a szuperkedvezményes zöldhitelekkel.

Most a 41 év alattiak lehetnek bizakodók, mert a CSOK Plusz-rendeletben is ennél az életkornál húzták meg a jogosultsági határt.

Az ebbe a korosztályba tartozók 2019 és 2022 között az összes adásvétel 41-46 százalékában jelentek meg vevőként, és tavaly Budapest mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében voltak a legaktívabbak a KSH adatai szerint.

Budapesten a 41 évnél fiatalabb lakásvásárlók aránya csak 36 százalék,

számuk 2022-ben meghaladta a 11 ezret.

Jelentős különbségek a hitelpiacon

Jelenleg 20 százalék minimális saját erőt kell teljesíteniük a vevőknek, jövőre azonban a fiataloknak elég lehet a 10 százalékos is. Hamarabb saját lábra állhatnak a fiatalok, bár a kisebb önrész egyben azt is jelenti, hogy nagyobb összegű lakáshitellel és magasabb törlesztővel kell számolni – mutatott rá Korponai Levente, a Money.hu vezetője. 

Young,Pregnant,Woman,Having,Video,Call,Holding,Key,At,New
Gyermekvállaláshoz kötötték az új CSOK-ot. Fotó: Shutterstock

Megfelezhetik az első lakáshoz szükséges önerőt

A Magyar Nemzeti Bank bejelentése szerint a kormány 20 helyett 10 százalék kötelező önerő előírásával tervezi támogatni az első lakásukat vásárlókat 2024-től. Az utóbbiak átlagosan 44 millió forintos ingatlanra szerződnek most Budapesten, ami azt jelenti, hogy a több mint nyolc- helyett akár négymillió forint körüli önerő is elég lehet majd a hitelhez. Körbejártuk, hogy mire érdemes figyelni a későbbiekben.

A hiteltörlesztés összege nem haladhatja meg a fiatal lakásvásárló havi jövedelmének 25–60 százalékát. Lényeges, hogy a házaspárok esetén a jövedelmet együttesen nézik a bankok, akik várhatóan versenyeznek majd a fiatalokért. 

Érdemes lesz több banktól is ajánlatot kérni, 

mert könnyen lehet, hogy a pénzintézetek konstrukciói között tetemes eltérések lesznek majd. Ugyanígy lehetnek különbségek a jövedelem- és hitelbírálati szempontok között is.

A fiatalok várhatóan a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat keresik majd, ilyenekből körülbelül tízezer várt gazdára december elején az Ingatlan.com adatai szerint.

Budapesten átlagosan 33,5 millió forintos áron szerepeltek a kínálatban garzonok.

Legolcsóbban a XX. kerületben lehet vásárolni kis lakásokat, ahol most 24,9 millió forint az átlag, a legdrágább városrész pedig az I. kerület, ahol viszont majdnem 52 millió forint. 

A négyzetméterárak 750–1,6 millió forint között szóródnak.

Vidéki garzonok árkörképe

A vármegyeszékhelyeken átlagban 22,9 millióért, átlagosan 620 ezer forintos négyzetméteráron hirdetik a garzonokat, nagy eltérésekkel. Győrben, Veszprémben és Debrecenben 28,7–32,5 millió forint a kínálati ár, a négyzetméterár pedig 825–948 ezer között mozog. Szegeden 750 ezer, Pécsen 622 ezer forint a négyzetméterenkénti átlagár, így átlagosan 26,2 és 22,9 millió forinttal kell számolni a vásárláskor. Ugyanakkor Békéscsabán, Salgótarjánban, Miskolcon és Kaposváron 9,5–17,8 milliós áron is lehet garzonlakást venni már.