Elkészült az legfontosabb trendjeiről a CBRE 2024-es előrejelzése. Eszerint átalakulás várható a lakáspiacon, az irodákról a szállodák felé tolódik el a befektetői hangsúly, és már nem csak egy szűk kör hóbortja a fenntarthatósági törekvés az ingatlanok teljes élettartalma alatt – összegezte Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója.

Young,Couple,Carrying,Big,Cardboard,Box,At,New,Home.moving,House.
Fotó: Shutterstock

Már több évtizede jelent problémát a megfelelő lakhatás Nyugat-Európában és Észak-Amerika nagyvárosaiban, ahol az urbanizáció hatására növekvő keresletet a piac nem tudja kellőképpen kiszolgálni. Az utóbbi években már Közép-Európában is megjelentek ezek a trendek.

Mozgolódik a bérlakáspiac

Magyarországon az ipari ingatlanok mellett továbbra is a lakóingatlan a leginkább keresett befektetési termék, bár Budapesten csupán néhány százalékos, tehát jóval alatti áremelkedés volt a lakáspiacon.

Mindeközben Lengyelországban és Csehországban már el is kezdődtek a tárgyalások a nyugat-európai típusú bérlakásfejlesztések kapcsán, de nem csak ott látszanak piaci irányváltások.

Hazánkban az utóbbi időben több olyan szabályozási változás is volt, amely ösztönzően hatott a piacra, és a befektetők figyelmét a bérlakások felé irányította, így 

akár már az idén megjelenhetnek az első fecskék ezen a piacon

– mondta Borbély Gábor.

Arra azonban kicsi az esély a szakértő szerint, hogy lakóparkok fognak bérbeadási céllal épülni. Sokkal piacképesebb az a hibrid modell, amikor egy társasház építésekor beragadt lakásokat egyben vásárolja meg és menedzseli egy befektető.

Van, ahol a lakáshiányt az egyre népszerűbb hibrid munkarend miatt kihasználatlan irodák átalakításával oldják meg

– erre Nyugat-Európában és Észak-Amerikában már több helyen is van példa. Csakhogy az ilyen átalakítás rendkívül költséges, ezért csak a kiemelkedő lokációjú épületek esetében érdemes vállalkozni rá.

Irodaházakból hotelek

Magyarországon nem lakóházakként vagy bérlakásokként, inkább hotelekként születnek újjá a  kihasználatlan irodák, a CBRE becslései szerint a régióban 

Budapest mellett Prága és Krakkó városközpontjában jelennek meg nagyobb számmal az egykori irodaházakból átalakított szállodák.

A szállodai kapacitás növelését indokolja, hogy 2023-ban megközelítőleg 20 százalékkal nőtt a budapesti vendégéjszakák száma, ami szinte megegyezik a Covid előtti eredményekkel. 

The,Office,Door,Locked,With,Metal,Chain,And,Padlock
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években több nemzetközi brand is belépett high-end kategóriás szállodájával a budapesti piacra, ezzel fizetőképesebb, minőségibb turizmus irányába tolva a korábbi legénybúcsús célcsoportot. 

A megnövekedett érdeklődés a szállodák kihasználtságának dinamikus emelkedésében is megmutatkozott, erre reagálva 

a befektetők egy része az üresen álló, jó lokációjú ingatlanok hotellé alakítását fontolgatja. 

Jellemzően nem luxushotelek, hanem a fiatalabb korosztály igényeire szabott, jó közlekedéssel bíró szállodák kialakítására alkalmasak ezek a terek – teszi hozzá a szakértő.

Vegyes képet mutat az irodapiac

Vannak ugyan új, illetve folyamatban lévő irodafejlesztések, de ezek jellemzően kormányzati megbízásból, állami intézmények részére történnek, tehát nem jelennek meg a valós piacon. Ezek nyomán nagy mennyiségben szabadulnak fel akár a városközpontban is elöregedett, a modern igényeket kiszolgálni képtelen irodaépületek. A bérlők pedig egyre inkább a magasabb kategóriás, minősített irodákat keresik, és ha szükséges, akkor a négyzetméterigényből adnak alább, nem másból. 

Ha az épületek teljes körű gépészeti felújításának költségei és a keresleti piac nyújtotta lehetőségek nem arányosak, akkor 

érdemes megfontolni a kisebb beruházással megvalósítható alternatív funkciókat, ami nem feltétlenül jelent magas kategóriás hotelt

– mondta Borbély Gábor.

Az energetikai minősítések megszerzése az elmúlt időszakban sokat szigorodott, az új szabályozás a teljes piacot érinti. Az energiaárak néhány éve tapasztalható robbanása óta egyértelművé vált, hogy jóval kedvezőbb a fenntartási költségük azoknak az épületeknek, amelyek jobb tanúsítvánnyal rendelkeznek, így ezek a befektetői piacon is értékesebbnek számítanak.

Szárnyalnak az albérleti árak, mégsem épül elég magánbérház

Egyre drágábbak az albérletek, így érthetően a garzonok, valamint egy hálószobás vagy hálófülkés kiadó lakások iránt a legnagyobb a kereslet. Az albérleti piac sztárjai, az alacsony rezsivel üzemeltethető, korszerű ingatlanok havi díja már közel van a 200 ezer forinthoz Budapest belső városrészeiben. A bérlők között többségben vannak a fiatalok, az egyedülállók és a gyermektelen párok.