Alacsony tranzakciószámokat produkált tavaly a fővárosi is, ennek ellenére sem a használt, sem az új építésűek szegmensében nem maradt el az árak emelkedése – közölte elemzésében a Duna House. A legkeresettebb ingatlantípus, a használt téglalakás átlagos négyzetméterára 2023-ban 10 százalékkal, 968 ezer forintra emelkedett, majd idén év elején élénkült a kereslet is, amit az elemzők szerint a gazdasági helyzet javulása, a csökkenő kamatpálya és a megújult állami támogatások váltottak ki.

20201208 Budapest Eladó ingatlanlakásFotó: Vémi Zoltán VZ  Világgazdaság  VG
Kisebb lakás tudunk megvenni ugyanannyi pénzből / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az ingatlanközvetítő az idei első két hónap értékesítési adatai alapján egyelőre minimális, 4 százalékos eltérést mért, azonban a fővárosi téglaépítésűek átlagára ennek köszönhetően már meghaladta az egymillió forintot négyzetméterenként. „Aki ezt az ingatlantípust választotta, idén valamivel kevesebbet, 56,5 millió forintot költött otthonteremtésre, ezzel együtt a vásárolt ingatlanok alapterülete is három négyzetméterrel, 56 négyzetméterre mérséklődött” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Budapest legmegfizethetőbb kerülete az idei évben eladott téglalakások adatai alapján jelenleg a XIX. kerület (558 ezer forint per négyzetméter) míg a legmagasabb négyzetméterárra (1,3 millió forint) az I. kerületet preferáló otthonteremtőknek kell készülniük. A Duna House adatai szerint hét kerületben haladta meg az idei év adatai alapján az egymillió forintot a téglalakások átlagos négyzetméterára. 

Ezekben a kerületekben a korábbi elemzések során vizsgált 30 millió forintos keretből már csak 23-27 négyzetméter közötti kislakások kaphatók, az élhetőbb méretű lakások megszerzéséhez tízmillió forinttal szükséges emelni a tétet

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

Míg 2022-ben Pesterzsébet számított a legkedvezőbb árú kerületnek, tavaly Csepelen lehetett a legalacsonyabb összegért a legnagyobb lakást kapni. Idén Kispest és Soroksár, valamint Pesterzsébet és Csepel várja 558–602 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárakkal a 40 millió forintból kigazdálkodható, legnagyobb, 66–72 négyzetméter alapterületű lakást keresőket.

A befektetők által kedvelt belvárosi kerületekben (V–VII. kerület) sem kizárt 40 millió forintos keretből ingatlanhoz jutni, itt akár rövid, akár hosszú távú kiadás szempontjából is ideális, 34–44 négyzetméter közötti téglalakásokra szerződhetnek a vevők, lokációtól függően 906–1,1 millió forintos négyzetméteráron. A Duna House felmérése alapján leginkább kedvelt kerületben, 

Angyalföldön pedig már 1,1 millió forint feletti négyzetméterárakra kell készülni, itt egy 36 négyzetméteres lakás jön ki a megadott összegből.

A pesti elhelyezkedés helyett inkább a budai oldalt preferáló, 40 millió forintból gazdálkodó vevők számára sem lehetetlen az ingatlanvásárlás, ugyanis még a legköltségesebb I. kerületben is hozzá lehet jutni akár egy 31 négyzetméteres kislakáshoz a megemelt összegből. A második legdrágább kerület Újbuda, ahol a használt téglalakásokért idén négyzetméterenként már 1,2 millió forintot kell fizetni átlagosan, így itt 2 négyzetméterrel nagyobb, 33 négyzetméteres otthonokat is lehet kapni a 40 milliós keretből. A II. és XII. kerületben, valamint Óbudán hasonló, 34-37 négyzetméteres téglaépítésűekre elegendő a vizsgált büdzsé, a legkedvezőbb négyzetméterárakat kínáló budai kerület azonban Budafok-Tétény, aki ezt a lokációt választja, 45 négyzetméteres élettérrel rendelkező téglalakást kaphat a pénzéért.

Kimozdultak a lakásárak a holtpontról, Debrecen belehúzott

A vármegyeszékhelyek ártoplistáját továbbra is Debrecen, Veszprém és Győr vezeti.