Karrier

Rendkívüli siker a Világgazdaság Állásbörze

Huszonöt kiállító, közel nyolcszáz látogató, változatos álláskínálat, hasznos és érdekes szakmai, látogatói előadások a Világgazdaság Állásbörze powered by Videa mérlege.

Ténylegesen is nagyszabásúnak bizonyult a Világgazdaság állásbörzéje a Westend Millennium Tetőkerten június 29-én, ahová a nap folyamán egyre több látogató érkezett ki, és az előadások is olyan hasznosnak és érdekesnek bizonyultak, hogy pótszékeket kellett behozni. A kiállítók között diák- és nyugdíjas-szövetkezet, oktatási intézmény és munkaerő-kölcsönző is megtalálható volt. Már a kezdetekkor úgy tűnt, van igény munkaadó és munkáltató közvetlen találkozására. Eddig ugyanis korábban csak a nyomtatott újsághirdetések, ma pedig a webes álláskereső portálok, felhívások útján lehet jelentkezni, ám ez sem mindig elegendő, szükséges a közvetlen találkozás is.

 

A börze délelőttje során a szakmai programoké volt a fő szerep. Először a Mediaworks gazdasági divízióvezetője, a Világgazdaság főszerkesztője, Szajlai Csaba köszöntötte a megjelenteket.

A délelőtt főelőadója, Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a saját oktatói tapasztalatából kiindulva úgy látja, a hallgatóknak megvan a tárgyi tudásuk a szakterületükön, azonban az álláspiacon nem tudják magukat eladni, és nem is tanítják a munkaerőpiacon való boldogulást. Ez még egy érvként volt a Világgazdaság Állásbörze powered by Videa mellett, amelyre közel nyolcszázan érkeztek.

Az államtitkár emlékeztetett, az egymillió munkahely vállalása nagy kihívás volt, mégis teljesült, 4,7 millióan dolgoznak hazákban, ma már csak 65-70 ezer a közfoglalkoztatott a korábbi háromszázezerhez képest, a munkanélküliségi ráta pedig 3,8 százalékon van.

Beszélt arról is, hogy a magyar gazdaság exportorientált, a külső környezeti hatások igen intenzíven érintik. Összevetésül, a koronavírus-járvány és a 2008-ban indult válság teljesen más típusú és eltérő kezelést igényelt. Amit most élünk, nem tekinthető olyan időszaknak, amelynek egyértelműen látszik a vége – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy a régiók közötti különbségek megmaradtak, de az olló szűkült. Mind a nyugati, mind a keleti régióban csökkent a és a regionális különbségek. A munkaerő-mobilitás alacsony, ezért a munkahelyet kell odavinni, ahol szükség van rá – mondta. Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc környéke áll most fejlődés előtt, de a nem színtiszta matematika, több tényező határozza meg. Az alkalmassá tétel múlik a mentális helyzeten és az átképzéseken is többek között – magyarázta Czomba Sándor.

 

Mire a délutáni, látogatóknak szóló előadások elkezdődtek, egyre többen érkeztek az állásbörzére, a hasznos tanácsokra pedig akkora igény mutatkozott, hogy az előadókra egyre többen voltak kíváncsiak.

Hogyan öltözzünk fel egy állásinterjúra? Bár egyértelműnek tűnik, hogy az állásinterjúkon kiemelten fontos az ápolt megjelenés, ami többek között tiszta körmöket, rendezett és nem lenőtt frizurát jelent. Margl Dorka fotóproducer és Holdampf Linda stylist megállapításai szerint tipikus hiba lehet a túl lezser öltözék, és bár a túlzott elegancia is kerülendő, a felülöltözöttség még mindig elfogadhatóbb. A túlzás minden téren, így az ékszerek, a kiegészítők terén is kerülendő és a magas sarkú sem kötelező kellék ma már. 

Fejvadászt pedig akkor bíznak meg, ha nehéz megtalálni az adott terület kiváló szakemberét, többek között informatikai szakembereket kutatnak fel ezzel a módszerrel. Erről a Dolores Management képviseletében Érsek Koppány beszélt. Kitért arra is, hogy ma a motivációs levél szerepe, jelentősége elhanyagolható, kevés helyen kérik, az önéletrajzban pedig érdemes megtalálni az arany középutat, minden egyes munkahely esetén röviden kitérni a feladatokra, sikerekre, eredményekre – a túl hosszú önéletrajzokat nem is olvassák végig. A saját szaktudásunkat be tudjuk árazni a piacon, például a Hays salary guide vagy a Reed’s salary guide listái alapján ki lehet indulni a szakmák átlagbéreiből, bérsávjaiból. 

Fodor T. Gábor munkajogász szerint kerülendő a hosszabb magánéleti jellegű bemutatkozás, sőt a fejvadász vagy a cégek sem kérdezhetnek bizonyos magánjellegű dolgokat az állásinterjú során. Bár egyértelműnek tűnik, rendkívül hangsúlyos a munkaszerződés tartalma – hívta fel a figyelmet – többek között a munkakör, a munkavégzés tényleges helye, ezért a szerződést minimum elolvasni szükséges, de ha bizonytalanok vagyunk, kérhetjük munkajogász segítségét. Felhívta a figyelmet, hogy van példa a felmondási idő meghosszabbítására is, ami ha elnyúlik, a leendő munkáltató már nem biztos, hogy megvárja az új dolgozót. Összefoglalva: a munkajogász úgy látja, a tipikus kérdéseket nem tesszük fel, a szerződést automatikusan írjuk alá. Éppen ezért figyelmeztetett előadásában a körültekintésre. 

A szavaira nem csak a fiatal korosztályból voltak kíváncsiak, a börze a közel nyolcszáz látogató részvételével, nagy érdeklődéssel zárult.

világgazdaság világgazdaság állásbörze Czomba Sándor
Kapcsolódó cikkek