A tervek szerint a a jelenlegi 232-ről 266 ezerre, a garantált bérminimum 296 400-ról, 326 ezer forintra nőne 2024-ben. 2027-ig kidolgoznak egy felzárkózási programot, amelynek lényege, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum összege „egybeérjen”, és ugyanannyi fizetés járjon mindkét besorolásban. Emellett el kell érni a 60 százalékát az aktuális mediánbéreknek. „A miniszterelnök még nem írta alá ezeket a javaslatokat, de a jegyzőkönyvek ezekről a számokról árulkodnak” – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) somogyi vezetője a Sonline-nak annak kapcsán, hogy bár a két oldal között hónapok óta tart az egyezkedés, közel lehet a megállapodás. A döntést a kormány még nem hagyta jóvá, de több ponton már megegyeztek.

20221116 Kaposvár Duális képzési együttműködési megállapodást a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Kométa 99 Zrt. A kaposvári húsüzemnél egy 30 milliárd forintot meghaladó beruházás zajlik, amely révén megduplázzák kapacitásukat és szükségük lesz műszaki-és élelmiszermérnökökre is.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap
Feszültségforrás lehet, hogyha a szakképzett dolgozók legkisebb keresete megegyezik a minimálbérrel.
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Svajda József arról is beszélt, ha egységes fizetést kapnak a minimálbért keresők és a szakképesítéssel rendelkező dolgozók, az ugyanúgy feszültségforrás lehet, mint ahogyan a bértorlódás, amikor egy húsz éve ott dolgozó munkavállaló ugyanannyit keres, mint egy új belépő. A MASZSZ somogyi vezetője szerint sok mindenen múlik még a nem minimálbéres és garantált bérminimumos dolgozók jövő évi béremelése. A reálbér növekedéséhez 13–17 százalékos emelésre lenne szükség.