Karrier

Karrierdöntések: megnőtt a magánélet szerepe, de a magyaroknak a pénz is fontos

A magyarországi válaszadóknak mintegy fele tartja magát ambiciózusnak, de a globális átlagnál kevésbé érdekli őket a karrierépítés és az előmenetel a Randstad felmérése szerint. A karrierdöntéseknél nő a rugalmasság fontossága, miközben kiemelt súlyú a stabilitás is.

A karrierdöntések középpontjában ma már inkább a munka és a magánélet egyensúlya, a rugalmasság, a méltányosság és a képzettség áll a munkavállalók részéről – mutatta ki idei felmérésében a hollandiai székhelyű Randstad HR szolgáltató az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összefoglalója szerint.

Smiling,Confident,Business,Leader,Looking,At,Camera,And,Standing,In
A karrierdöntésnél erősödő szempont a jó munkahelyi légkör / Fotó: Shutterstock

A magyarországi válaszadók 60 százaléka szívesen marad olyan munkakörben, amelyet szeret, még akkor is, ha nincs lehetőség a szakmai előmenetelre. Az otthonról történő munkavégzés ötből két válaszadónál nem alku tárgya sem globális szinten, sem Magyarországon – írja az Oeconumus.

A magánélet előbbre való

A Randstad legújabb Workmonitor-eredménye globálisan a válaszadók 60 százalékának (Magyarországon az 54 százalékának) a magánélet fontosabb, mint a munka. A munka és a magánélet egyensúlya már ugyanolyan előkelő helyen szerepel a munkavállalók prioritási listáján, mint a fizetés – globálisan és hazánkban is. A legfontosabb tényezők, amikor a jelenlegi vagy jövőbeli munkalehetőségről gondolkodnak:

  • A fizetés – 95 százalék (93 százalék globálisan)
  • A munka és a magánélet egyensúlya – 93 százalék globálisan és Magyarországon is
  • A munkahely biztonsága – 93 százalék (89 százalék globálisan)
  • Az éves szabadnapok – 91 százalék (83 százalék globálisan)

A magyarországi válaszadók mintegy fele tartja magát – hagyományos értelemben vett – ambiciózusnak (51 százalék), azonban a globális átlaghoz képest (56 százalék) kevésbé érdekli őket a karrierépítés és az előmenetel. A legambiciózusabbak a latin-amerikaiak (73 százalék), a legkevésbé pedig az északnyugat-európaiak (48 százalék).

Nem mindenki akar előrelépni

Több mint egyharmaduk nem akar előrelépni a karrierjében, mert elégedett a munkakörében (39 százalék, Magyarország: 45 százalék), legtöbbjük hosszú távon stabil, belső pozíciót szeretne. Ez azonban nem tartja vissza őket attól, hogy képezzék magukat (72 százalék, Magyarország: 69 százalék), különösen az olyan területeken, mint a mesterséges intelligencia (MI) és az informatika. A magyar válaszadók 60 százaléka maradna szívesen olyan munkakörben, amelyet szeret, még akkor is, ha nincs lehetőség a szakmai előmenetelre (globális átlag: 51 százalék).

Sokan dolgoznának otthonról

A munkavégzés térbeli és időbeli rugalmasságát a Z generáció tartja a legértékesebbnek, de vannak különbségek régiók és iparágak szerint is. A rugalmasság iránti igény az ázsiai és csendes-óceáni térségben élőknél a legerőteljesebb (45 százalék). A rugalmasságot leginkább alkalmazó ágazatok – különösen azok, amelyekben magas a tudásalapú munkavállalók aránya – foglalkoztatják a legnagyobb arányban azokat a munkavállalókat, akik elutasítanák a rugalmatlan munkaidőt és munkahelyet. Ide tartozik az IT, a pénzügyi szolgáltatások, a kommunikáció, valamint az üzleti és egyéb szolgáltatások, ezek mind a globális átlag fölött állnak. 

A rugalmasság nem csupán a munkavégzés helyére vonatkozó szabályokat jelenti.

A rugalmas munkaidőt sokkal fontosabbnak tartják a megkérdezettek (41 százalék, Magyarország: 33 százalék) az új pozícióról való döntéskor, mint a rugalmas munkavégzés helyét (37 százalék, Magyarország 34 százalék). A Z generációból már többen dolgoznak, míg az Alfa generáció a következő 10 évtől lép be a munka világába.  

A Randstad egy másik kutatása szerint a magyar munkavállalóknak az idén is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont. Rendkívül fontos a kellemes munkahelyi légkör is, továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, amelynél az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és kialakítható a munka és a magánélet egyensúlya. Az utóbbi fontossága nőtt a két évvel ezelőtti felmérés eredményéhez képest.

Kiemelten fontos a jó munkahelyi légkör

Kérdéses viszont, hogy a munkavállalók megkapják-e a munkahelyüktől, amit elvárnak. A válaszok alapján azt értékelik leginkább a jelenlegi munkahelyükben, hogy jól megközelíthető, az állásuk pedig biztos. A számukra legfontosabb szempontot, a fizetést csupán a kilencedik helyre teszik azon a listán, amelyben a cég jó tulajdonságait rangsorolják. Ám a kellemes munkahelyi légkör tekintetében is van hova fejlődniük a munkaadóknak, mert ezt a munkavállalók a jelenlegi munkaadójuk által kínált értékek között csak a negyedik helyen jelölték meg. 

 

munkahelyi légkör munkavállaló juttatási karrier munkabér
Kapcsolódó cikkek