Az idén áprilisban a kivitel volumene 1,1, a behozatalé 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 366 millió euró volt, az egyenleg 894 millióval javult az egy évvel korábbihoz képest. Márciushoz viszonyítva az szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,3, az importé 0,3 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 

A kivitel értéke 11,3 milliárd euró (4303 milliárd forint), a behozatalé 11,0 milliárd euró (4179 milliárd forint) volt.

Áprilisban az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 2,2 százalékkal nőtt, míg az importé 5,6 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,3 százalékkal bővült, míg a behozatalé 1,7 százalékkal mérséklődött. A termék-külkereskedelmi egyenleg 894 millió euróval javult. (Az egyenleg 58 millióval több az első becslésben közöltnél.) A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,5, a behozatalban 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,2 százalékkal gyengült, a dollárral szemben viszont 1,1 százalékkal erősödött.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A gépek és szállítóeszközök 2022. áprilisi áron számított kivitele 4,8, a behozatala 0,8 százalékkal nagyobb lett. A villamosgép-, készülék- és műszerárucsoport volumene a kivitelben közel tizedével nőtt, a behozatalban alig változott. A közúti jármű árucsoport exportvolumene hatodával, az importvolumene megközelítőleg tizedével meghaladta az előző év azonos időszakit. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene közel tizedével mérséklődött, míg importvolumene több mint harmadával nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék árucsoport exportvolumene nem egész tizedével, az importvolumene pár százalékkal csökkent. Az általános rendeltetésű ipari gép árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben, a behozatalban közel tizedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetén 2,5, a behozatalban pedig 0,3 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumencsökkenését. 

A feldolgozott termékek exportvolumene 5,9, az importvolumene 10 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumencsökkenést a vas és acél, valamint az egyéb fémtermék árucsoport forgalma befolyásolta, rajtuk kívül az exportoldalon a gumigyártmány, az importoldalon pedig a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,9, az importban 3,9 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

 

Az energiahordozók exportvolumene 0,5, importvolumene 7,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A forgalomcsökkenés a kivitelnél a villamos energia, a behozatalnál a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős visszaesésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalom csökkenésének ütemét az exportban nem befolyásolták, az importban viszont 1,0 százalékponttal serkentették. 

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 17, a behozataláé 3,6 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a gabona és gabonakészítmény, importban pedig a zöldség és gyümölcs forgalma befolyásolta leginkább. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportra 1,3, az importra 0,2 százalékpontos mérséklő hatást gyakorolt.

Az EU 27 tagállamába irányuló kivitel volumene 1,3, az onnan érkező behozatalé 7,7 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 898 millió euróval javult, 1,3 milliárdos többlet keletkezett. Az export 78, az 69 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU 27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,1 százalékkal csökkent, míg a behozatalé 0,8 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 4,1 millió euróval romlott, 951 milliós passzívumot mutatott. Az idén január–áprilisban a kivitel értéke 50,5 milliárd euró (19,5 ezer milliárd forint), a behozatalé 49,1 milliárd euró (19,0 ezer milliárd forint) volt.

Az idén január–áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 1,8 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg 3,2 milliárd euróval javult, a többlet 1,4 milliárdot tett ki. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 11, a behozatalban 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,8 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 5,0, a dollárhoz viszonyítva 8,2 százalékkal gyengült.