A világ egyik legjobb vaja kizárólag fűvel táplált tehenek tejéből készül
Legtöbbünk számára a vaj egy alapvető élelmiszer, amely nélkül gyakorlatilag lehetetlen főzni. Bár azt gondolhatnánk, hogy minden vaj egyforma, ez egyáltalán nem így van. A különféle vajak összehasonlítására és rangsorolására több nemzetközi fórumot is szerveznek, és különböző kategóriákban kiválasztják a világ legjobbjait – írta meg az Origo.

Igazi különlegességek a világ legjobb vajai
A világ legrégebbi és legnagyobb tejtermék-kiállításának számító International Cheese and Dairy Awards (ICDA, Nemzetközi Sajt- és Tejtermék Díjátadó) keretében például minden évben átadják a világ legjobb vajainak járó díjakat.
Az idei évben a Kerrygold Grass-Fed Unsalted Pure Irish Butter bizonyult a legjobbnak az Unsalted Butter Open to Non-U.K. Producers Only, vagyis a világ legjobb, az Egyesült Királyságon kívül gyártott sótlan vaja kategóriában. A Kerrygold sótlan, tiszta ír vaj jellegzetessége, hogy fűvel táplált tehenek tejéből készül, ami egy európai stílusú vajat eredményez, élénksárga színnel és finoman savanykás ízzel. Több vajzsírt tartalmaz, mint a tipikus amerikai vaj, ezért krémesebb, ízletesebb, és más az állaga is.
Szintén rangos fórum a Taste Atlas, amelynek idei ranglistáján a sózott vajak kategóriájában egy francia finomság, a Maison Bordier sózott vaj 4% áll az első helyen. Ez egy prémiumminőségű, gazdag, testes ízű kézműves vaj, amelyet hagyományos módszerekkel készítenek a neves francia tejüzemben, a Maison Bordier-ben. A vajat kézzel, fadeszkákon gyúrják, így éri el jellegzetes selymes állagát és egyedi aromáját. A világ legjobb vajairól további érdekességeket olvashat ide kattintva.


