Kiskereskedelem

Hivatalos: hónapról hónapra egyre kevesebbet költünk élelmiszerre

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberben az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1457 milliárd forintot ért el, a volumen összességében három százalékkal nőtt: a használt ruhák eladása és a benzinkutak forgalma nagyon pörög, élelmiszerre és gyógyszerre viszont egyre kevesebb pénz jut.

Szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 3 százalékkal nőtt, az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene viszont 2,8 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,1 százalékkal csökkent. Az első kilenc hónap forgalmának volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

20220114 GyőrVáltozik a kenyér ára, emeltek a pékségek.  Pedro pékség munkatársa név nélkül vállalta Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld  20220114 Győr

Változik a kenyér ára, emeltek a pékségek.  Pedro pékség munkatársa név nélkül vállalta Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,7 százalékkal bővült. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 21, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 15, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,4, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,0 százalékkal nőtt. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 1,0 százalékkal mérséklődött. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,4 százalékkal csökkent, de

az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 18,6 százalékkal nagyobb volt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,4 százalékkal csökkentek.

Nagy Márton részleteket közölt a tervezett árstopokról

Az az év végére elérheti a 25 százalékot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint, aki a diákhitelek kamatának befagyasztását is javasolja a kormánynak.

Szeptemberben az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1457 milliárd forintot ért el, 46 százaléka az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mennyivel emelkednek a rezsiköltségek, de az már most valószínűsíthető, hogy a lakosság elkölthető jövedelme zsugorodni fog

világított rá már júliusban a VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A rossz hír, hogy egyelőre úgy tűnik, semmi sincs, ami megállítaná az élelmiszerek drágulását, újabb ársokk jöhetett októberben: szerdán a VG elemzői konszenzusa szerint az év 10. hónapjában 21 százalékkal emelkedhettek a fogyasztói árak, amivel egy újabb, több évtizedes rekord dőlhetett meg. Legutóbb 1996 októberében mértek ekkora inflációt hazánkban.

 


 

infláció fogyasztás Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek