Kezdem a legfontosabbal: Aldi-üzlet nyílik az egykori Domus helyén – erről tett közzé bejegyzést Szolnok polgármestere a napokban. Szalay Ferenc azt írta, hogy megszületett a megállapodás, elkezdődik az áruház kialakítása. Sőt, a szakemberek reményei szerint az új bolt már idén megnyitja kapuit a vásárlók előtt.

Az Aldi Szolnokon terjeszkedik. Fotó: Aldi

A városvezető úgy fogalmazott, hogy a beruházás nem csupán egy városrész jobb ellátását teszi lehetővé, hanem újabb parkolóhelyek jönnek létre, rendezik a környezetet, élhetőbbé válik Szolnok.

 

Miért legendás az Aldi új boltjának helyszíne?

A Domus a szocializmus egyik legnagyobb vállalata volt, ahogy az Origo megjegyezte, a cég neve gyakorlatilag egybeforrt a magyarországi bútorkereskedelemmel. 

A Domus bútoráruházlánc volt a rendszerváltozás előtti időszak IKEA-ja.

Az egykor 23 áruházból álló Domus akkor roppant meg, amikor tulajdonosa, a Fotex csoport kivonult a kereskedelemből. A Fotexhez tartozó Domus Rt. 2006-ban hosszú távú szerződéssel bérbe adta hat vidéki áruházát a Tescónak, másik hatot pedig kínai vállalkozóknak. A szolnoki Domus Áruházat még 1975-ben adták át, és huszonkilenc év után, 2004-ben húzta le a rolót végleg. Az okokról akkor azt mondták, hogy az áruházat nem lehetett a kívánt hatékonysággal üzemeltetni. Két évvel később a CBA üzleteket is működtető Palócker nyitott a földszintjén élelmiszer-áruházat, amely éppen tíz évvel később, 2016-ban a cég csődje miatt bezárt.

A közel 3000 négyzetméteres épület azóta lényegében üresen áll. Folyamatosan röppentek fel hírek arról, hogy új gazdája lesz a legendás épületnek: 2018-ban egy ismeretlen vevő 460 millió forintért meg is vette. Csakhogy a 48 éves épülettel egészen mostanáig nem történt semmi, noha az ingatlan lokációja rendkívül jó, az Ady Endre út 3. Szolnok egyik legközpontibb területén található.

Hogyan néz majd ki az Aldi új boltja?

Nagyjából 2022 vége óta lehetett tudni, hogy közel a megállapodás az egykori Domusról Tóth Csabával, az ingatlan tulajdonosával. A mostani bejelentéssel tehát eldőlt, hogy a hányattatott sorsú épület az Aldi-hálózat részeként kap új funkciót.

A Szoljon tudósítása szerint az új bolttal már a harmadik Aldi fogadja majd a vásárlókat a mintegy 70 ezer lakosú Szolnokon. A német diszkont ügyvezető igazgatója, Kulcsár Dénes azt mondta, hogy a város szerves részét képező épületet úgy alakítják át, hogy megfeleljen a 21. század kihívásainak. A részletek egyelőre nem ismertek, az biztos, hogy az épület alsó szintjén az Aldi boltja működik majd, és az emeletet is hasznosítani akarják. Terveznek mozgólépcsőt is, illetve majdnem 50 új parkolót. Mind a város, mind a tulajdonos, mind az üzlethálózat azt ígérte, hogy a megújult terület a város kiemelt részévé fog válni.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. egyébként 2008-ban nyitotta meg hálózatának első áruházát Magyarországon. Jelenleg 164 áruháza van, és több mint 6000 munkatársat foglalkoztat. Vagyis ha minden jól megy, a szolnoki bolt lehet a lánc 165. egysége.

Világgazdaság-körkép: Magyarországon szinte egyik kereskedelmi láncnál sem lehet megúszni a fizetős parkolást

A SPAR folyamatosan ellenőrzi a parkolóinak a telítettségét, az Auchan egyelőre nem gondolkodik azon, hogy pénzt kérjen a parkolásért. A Lidl pedig csupán néhány boltjánál érezte szükségesnek, hogy fizessenek a parkoló autósok.