Ahogy arról korábban írtunk, több kiskereskedelmi lánc is túlteljesíti a kormány rendeletében előírt 10 százalékos kötelező akciózást. A Penny 30 százalékos árcsökkentést jelentett be, miközben a Lidl akár 50 százalékot is elengedhet egyes termékek árából. Az Aldi is ringbe száll, és csütörtöki közleményében 60 százalékos akciókat ígér.

Budapest, 2020. február 25.Pénztáros dolgozik az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Továbbra is a részmunkaidős foglalkoztatási modellt alkalmazza az Aldi Magyarország, mert tapasztalataik szerint ez a legjobb megoldás a megfelelő létszámú munkaerő biztosítására. A diszkontlánc a februári adatok szerint mintegy 3800 dolgozót foglalkoztat 144 magyarországi üzletében és biatorbágyi központjában, de csak 10-20 százalékuk dolgozik teljes, heti 40 órás munkaidőben.MTI/Szigetváry Zsolt cBudapest, 2020. február 25.
Pénztáros dolgozik az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Továbbra is a részmunkaidős foglalkoztatási modellt alkalmazza az Aldi Magyarország, mert tapasztalataik szerint ez a legjobb megoldás a megfelelő létszámú munkaerő biztosítására. A diszkontlánc a februári adatok szerint mintegy 3800 dolgozót foglalkoztat 144 magyarországi üzletében és biatorbágyi központjában, de csak 10-20 százalékuk dolgozik teljes, heti 40 órás munkaidőben.
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az üzletlánc azt is közölte, hogy az előírt heti 20 helyett 22 termékkategóriában hirdet akciókat. A kedvezmények egységesek lesznek az összes Aldi üzletben.

Az áruháznyitások és -újranyitások alkalmából az árengedmény egyes termékeknél 60 százalékos is lehet 

– írta közleményében az Aldi. Azt is közölték, hogy a jelenlegi inflációs környezetben fontosnak tartják a családok támogatását. Hozzátették, hogy minden akciójukat összeszámolva a leértékelt termékeik száma júniustól eléri a 300-at.

A kormány rendelete szerint a kereskedőknek június 1-jétől kötelező hetente 20 termékből álló akciós termékkört kialakítani. A rendelet értelmében akciós időszaknak minősül a hét csütörtöki napján nulla órától a következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartam vagy a kereskedő által szabadon választott, egybefüggő 168 óra időtartam.

Júniusban indul a kötelező akciózás az élelmiszerár-infláció letörésére – itt vannak a részletek

Az árcsökkentés alkalmazása során egyéb költség vagy díj nem számolható fel. A kereskedő köteles az árcsökkentéssel összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni.

A minisztérium tájékoztatása szerint húsz akcióköteles termékkategóriát határoztak meg, többek között ide tartozik a baromfi-, a sertés- és a marhahús, egyéb húsféleségek, a tej, a tejföl és helyettesítői, a sajt, a kenyér, a péksütemények, a száraztészta, a rizs, a friss gyümölcs és zöldség, továbbá a készételek, a fűszerek, az ételízesítők.

A kereskedő köteles az akciós időszakban termékkategóriánként legalább egy árucikk vonatkozásában az elmúlt 30 napban általa alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább 10 százalékkal alacsonyabb ellenértéket alkalmazni. A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen.