Június 1-jétől, azaz mától mintegy 700-900 akciós ajánlatot kínál a vásárlóknak a SPAR és az Interspar – erről a kiskereskedelmi lánc tájékoztatta a Világgazdaságot. Ezzel egy időben további 300 termék árát befagyasztja a SPAR Árstop Extra Promóció keretében.

Budapest 2020.01.20.SPAR illusztrációfoto: Kallus György/Világgazdaság
Egy termék árát legalább 10 százalékkal kell kötelezően csökkenteni, de a SPAR ezt messze túlteljesíti. (Fotó: Kallus György / Világgazdaság)

Többet ad a SPAR, mint amennyit a kormány kér

Ahogy arról lapunk többször is beszámolt, a kormány rendeletben írta elő, hogy júniustól azok az élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek, amelyek 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt értek el, húsz termékcsoportban heti szinten 10 százalékos engedményt nyújtsanak. Az intézkedés ez év szeptember 30-ig van érvényben. Ennek tehát minden érintettnek eleget kell tennie, azonban jó néhány boltlánc ennél jóval markánsabb leárazásokról döntött. Az egyik éppen a SPAR Magyarország, amelynek komplex akciós stratégiája többet kínál a 10 százalékos árcsökkentéseknél. 

Jó néhány árucikk esetén 10–40 százalékos árkedvezményt biztosít az első akciós héten.

Ráadásul nem is elvétve, hanem tömegével: az áruházlánc a SPAR szupermarketekben több mint 700, az Interspar hipermarketekben pedig több mint 900 akciós ajánlatot hirdetett meg. Mindezt megfejeli a SPAR Árstop Extra Promóciója, amelyben 300 termék árát rögzítik május 31. és július 31. között a május 31-én érvényes árszinten.

Pontosan mennyivel árazza le a termékeit a SPAR?

A már hivatkozott kormányrendelet azt is előírta a boltoknak, hogy melyek az akcióköteles termékkategóriák. Ezekkel jó, ha minden fogyasztó tisztában van, a következőkről van szó: baromfihús, sertés-, marhahús és egyéb húsféleségek, hal, halkonzerv, húskészítmények, tej, tejföl és helyettesítői, joghurt és egyéb savanyított készítmények, egyéb tejtermék, sajt, vaj, margarin és készítményei, egyéb zsiradékok (növényi és állati), kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs, egyéb cereáliák, liszt, cukor, tartósított lisztesáru, friss zöldség, friss gyümölcs, gyümölcs-, zöldséglé, készételek, fűszerek, ételízesítők, kávé, tea, ásványvizek és üdítőitalok. 

A kormányzat rendelkezése értelmében az egyes kategóriákban egy termék árát legalább 10 százalékkal kell kötelezően csökkentenie az adott boltnak. Ez sem kevés, de a SPAR erre bőven rálicitál. „Lényegesen nagyobb mértékben kívánunk hozzájárulni egyéb akcióinkkal és promócióinkkal ahhoz, hogy a vásárlók olcsóbban intézhessék a bevásárlásaikat” – fogalmazott ennek kapcsán a cég. De lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban. A jogszabályban előírt kötelező akcióban egyebek mellett az alábbi termékek vesznek részt a SPAR polcain a feltüntetett leárazással:

  • 1 literes Riska UHT-tej (1,5%) – 40 százalék kedvezmény,
  • S-Budget piros alma (2 kg) – 30 százalék kedvezmény,
  • Pur pur zsemle (frissen sütött) – 28 százalék kedvezmény,
  • Mizse ásványvizek (1,5 l) – 28 százalék kedvezmény,
  • Házi sült sertészsír (450 g) – 25 százalék kedvezmény,
  • Univer mustár (440 g) – 24 százalék kedvezmény.

Ez persze nem a teljes lista, csak néhány példa. A teljes akcióköteles termékek felsorolása ezen a linken tekinthető meg.

Indul a kötelező akciózás az élelmiszerár-infláció letörésére – itt vannak a részletek

Az árcsökkentés alkalmazása során egyéb költség vagy díj nem számolható fel. A kereskedő köteles az árcsökkentéssel összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni.