BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Eurostat állítja: Magyarország messze földön híres az olcsó élelmiszerről

Részletes vizsgálat jelent meg az európai élelmiszerárakról. Ebből kiderül: Magyarországon az egyik legalacsonyabb az árak szintje a kontinensen, az alkohol pedig itt a legolcsóbb.

Élelmiszerek, italok és dohányáruk összehasonlító árszintjéről közölt tanulmányt az Eurostat. A nyár közepén megjelent dokumentum 36 európai ország adatai alapján készített körképet arról, melyik országban hogyan alakultak ezeknek a termékkategóriáknak a kiskereskedelmi árai 2022 egészét nézve. 

20230801 Kaposvár
Vége az élelmiszer árstopoknak.
Fotó: Lang Róbert LR
Somogyi Hírlap
Magyarország drágult, de még így is az egyik legolcsóbb állam Európában. Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Miután a hazai nyilvánosság, így a Világgazdaság is hosszú ideje foglalkozik az egészen döbbenetes ütemben megdrágult élelmiszerekkel, az EU-s felmérés meglepő eredményre jutott: 

Magyarország az egyik legolcsóbb a kontinensen.

Pedig a megvizsgált országok köre tényleg kiterjedt volt. Nemcsak 

  • az Európai Unió (EU) 27 tagállama, 
  • hanem három Európai Szabadkereskedelmi Társulás-, azaz EFTA-ország (Izland, Norvégia és Svájc),
  • valamint további hat tagjelölt ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország)

is része volt az EU-s felmérésnek. Ezeknek az országoknak az árait összevetve az derült ki, hogy az élelmiszerek és alkoholmentes italok árindexének rangsorában a 36 ország közül Magyarország a 9. legolcsóbb, az Európai Unió egészén mért átlagár 90 százalékát éri el. A legalacsonyabb árakat Törökországban mutatták ki, ahol 2022-ben az uniós árszint alig 64 százalékán álltak az árak. A legdrágább ebben a rangsorban Svájc, az alpesi ország lakosai az uniós átlag 163 százalékán vásárolhatnak élelmiszert és alkoholmentes italokat.

EU, élelmiszer, árak
Balról a 9. oszlop Magyarország, ezzel az egyik legolcsóbb állam Európában. Fotó: Eurostat

A régióban Románia és Lengyelország olcsóbb Magyarországnál, de Csehország, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia is drágább. Az utóbbi három az EU-s átlagot is meghaladja, ahogy egyébként Németország és Ausztria is.

Egészségügyi szempontból nem feltétlenül örömteli, ettől függetlenül tény, hogy 

Magyarországon lehet a legolcsóbban alkoholt vásárolni,

az árak az EU-s átlaghoz képest mintegy 18 százalékkal voltak alacsonyabbak 2022-ben. A csúcs Izland, 297,4 százalékkal. A magyar dohánytermékek árazására sem lehet panaszuk a fogyasztóknak, ami az unió 76,2 százaléka. Ez szintén kedvező, de közel sem a legkedvezőbb: Törökországban mindössze 26,2 százalékát kérik el a dohánytermékekért a kereskedők az EU-s átlagos áraknak. Írország a másik véglet, itt 260 százalékon áll az árazás.

Az Eurostat vaskos elemzése az egyes élelmiszer-kategóriákra lebontva is szerepeltet adatokat. Ezeket elnézve, bár már árnyaltabb a kép, Magyarország továbbra is a legalacsonyabb árkategóriájú országok közé tartozik. Az uniós átlagárhoz viszonyítva 

  • a kenyér nálunk 90 százalékon, 
  • a hús 72,9 százalékon,
  • a hal 88,6 százalékon kapható. 

Hogy legyen viszonyítás, Svájcban (itt a legdrágább) ugyanez 164,1, 233 és 182,6 százalékon áll. Törökországban (itt a legolcsóbb) 59,6, 53 és 58,9 százalék. De például a tej-sajt-tojás kategóriában a magyar árak már fölötte vannak az uniós átlagnak, és 107 százalékon álltak tavaly. Hasonló a helyzet az olajoknál (112,1 százalék) is, ebben is drágább Magyarország az európai szintnél. Cserében a zöldségeknél és a gyümölcsöknél 8 százalékkal olcsóbb. Ezekből Norvégiában a legrosszabb vásárolni, 153,6 százalékos árakat találunk. Törökország viszont ebben is a legolcsóbb az 52,4 százalékos arányával.

Magyarországon a legdrágább az élelmiszer? Utánajártunk – az eredmény meglepő

Háromezer forintos csirkemell, 1000 forintos étolaj és csaknem 90 forintos tojás – ilyen árakkal találkozni a szomszédos országok boltjaiban. Az online elérhető webshopok és akciós újságok alapján annak jártunk utána, mi igaz abból, hogy Romániában, Szlovákiában vagy Horvátországban jóval kevesebbe kerül egy bevásárlás, mint idehaza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.