Kiskereskedelem

Németországban és a Karib-térségben is sláger a Pécsett gyártott termék, amelyből évente félmilliárd darab készül

A világon kizárólag Pécsen gyártják a BAT szivarkáit, onnan pedig tíz országba exportálják – van miből, csak 2023-ban 561 millió darab elkészítése a terv. A volumenben csökkenés figyelhető meg, ami annak a trendnek az eredménye, hogy egyre többen használják az újabb, ártalomcsökkentett termékeket.

Kizárólag Pécsen készülnek a BAT (British American Tobacco) szivarkái, a baranyai gyárból szolgálják ki a világpiaci igényeket – tudta meg a Világgazdaság a londoni székhelyű dohányipari vállalattól. A szivarkakészítő egység 2014-ben Brémából költözött Magyarországra, ahonnan tíz országba exportálnak, míg a Nemzeti Dohányboltokba a legyártott volumen 18,4 százaléka kerül ebben az évben.

Még a Karib-térségbe is a pécsi raktárból jutnak el a szivarkák.
Fotó: BAT

Szivarkafogyasztásban Németország a listavezető, majd Magyarország és Olaszország következik. A pécsi szivarkagyár termékeit megtalálhatjuk a világ számos pontján, köztük Finnországban, Máltán és Görögországban, de még a Karib-térségben lévő Guadeloupe-ban is

– közölte lapunk megkeresésére a BAT, amely az idén 561 millió szál szivarka legyártását tervezi Pécsen, ami csökkenő volument jelez. A cég szerint ez a hagyományos termékeknél tapasztalt tendencia eredménye, a magyarázat pedig az, hogy egyre nagyobb részesedés jut az új kategóriás, ártalomcsökkentett típusoknak, többek között a nikotinpárnának, az e-cigarettának és a hevítéses technológiának. Az utóbbi kiemelkedő példája a kategória ugrásszerű növekedésének, és ez nem csupán Magyarországon, hanem a többi exportpiacon is megfigyelhető trend.

Tarol a BAT az ártalomcsökkentett termékek piacán

A BAT által közzétett első féléves eredmények is azt mutatják, hogy a világ egyik legnagyobb dohányipari cége tarol az új generációs termékek piacán: 61,4 százalékkal, 5,9 milliárd fontra bővülő üzemi eredményről és 4,4 százalékkal, 13,4 milliárd fontra növekvő bevételről számolt be.

A bevétel 16 százaléka az ártalomcsökkentett termékekből származik, ami 1,65 milliárd fontot jelent, 26,6 százalékkal többet a tavalyi év első hat hónapjához képest.

Az elemzők rámutatnak: az új generációs dohánytermékek piacának felülteljesítésén túl a BAT eredményeit az újrainduló nemzetközi turizmus által megtámogatott vámmentes kereslet felpörgése, és a vállalat áremelései egyaránt pozitívan befolyásolták.

Elképesztő gyártási volumen Pécsen

De vissza Pécsre!

A három itteni telephelyen a BAT momentán négy kategóriában gyárt: nikotinpárnát, hagyományos cigarettát, töltő- és sodródohányt, valamint szivarkát.

Nikotinpárnából 3044 millió darabot gyártanak ebben az évben a pécsiek.
Fotó: BAT

„Nikotinpárnából 3044 milliót készítünk idén, a pécsi termelés közel 30 exportpiacot lát el ezzel a cigarettánál kevésbé káros alternatívával, amelynek használata nem jár égéssel és füsttel. A kis párnák dohánymentesek, az ínyre helyezve szabadul fel belőlük a nikotin, egy teljesen új generációja az ártalomcsökkentett termékeknek” – jelezték.

Svédországból üzenik: 251 ezer magyar életét menthették volna meg, de az EU nem hagyta

A neves szakértők által közzétett tanulmány szerint az Európai Unióban csaknem hárommillió ember maradhatott volna életben 2000 és 2019 között, ha mások is követik a svédek ártalomcsökkentő stratégiáját. Svédországban az uniós átlaghoz képest 40 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány a dohányzással összefüggő betegségekben.

Azt is megtudtuk, hogy

hagyományos cigarettából 290 millió szálat, töltő- és sodródohányból pedig 6813 millió szál megtöltésére-sodrására elegendő mennyiséget készítenek Pécsen 2023-ban.

Az Európai Bizottság megkezdte a harmonizációs folyamatot

A varsói Global forum on nicotine konferencián készült tudósításunkban is kiemelten foglalkoztunk az ártalomcsökkentéssel: a nagy dohányipari cégek álláspontja, hogy aki nem tud leszokni a dohányzásról, a cigaretta helyett válassza a kevésbé káros alternatívákat, hiszen az égés nélkül, hevítéses technológiával működő eszközök és a nikotinpárnák tudományosan alátámasztottan kevésbé káros alternatívák, mint a hagyományos cigaretták.

Bernd Mayer, a grazi egyetem professzora úgy véli,

a társadalomnak el kell fogadnia, hogy van egy jelentős réteg, amely nikotint akar fogyasztani, és erről akkor sem hajlandó lemondani, ha tisztában van az egészségügyi kockázatokkal – ma a világon 1,1 milliárd ember dohányzik.

Arra van esély, hogy a kevésbé ártalmas nikotintermékek felé tereljék őket, de a tiltással csak azt érnék el a szabályozók, hogy a feketepiacon kötnek ki a fogyasztók.

Európában az egység hiánya a hátráltató tényező: míg az Európai Bizottság megkezdte a biztonságosabb nikotintermékekkel kapcsolatos uniós politika harmonizációs folyamatát, és például Svédország élen jár a füstmentes technológiában, addig mások, többek között Belgium, Hollandia és Franciaország még a dohánymentes nikotinpárnákat is betiltaná.
 

 

 

BAT szivar ártalomcsökkentett Pécs dohányzás
Kapcsolódó cikkek