BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már január előtt drágul az üzemanyag Magyarországon: kihirdették az év utolsó árváltozását

Arra mindenki felkészült lélekben, hogy hétfőtől mintegy hét százalékkal drágul az üzemanyag Magyarországon. Csakhogy most kiderült, előtte még péntektől is emelik az árakat.

Drágulás lesz az üzemanyag nagykereskedelmi árában péntektől – derült ki a Holtankoljak friss tájékoztatásából.

Benzinkút (Shell) illusztráció.F
Kihirdették az év utolsó üzemanyagár-változását: már január előtt drágulás jön. Fotó: Berán Dániel / Mediaworks

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis 

a benzin esetében bruttó 8 forinttal nő az ár, míg a gázolaj esetében bruttó 6 forintos emelésre lehet számítani. 

A fogyasztói szempontból negatív változást a Brent típusú olaj árának emelkedésével magyarázták. Mindenesetre mindez azt jelenti, hogy a hét utolsó munkanapjától 

  • a 95-ös benzin – 570 Ft/liter
  • a gázolaj – 593 Ft/liter

árazással fut majd. Már csak az a kérdés, hogyan reagálnak a fejleményre a magyar benzinkutak.

Drágul az üzemanyag, de nem biztos, hogy többe fog kerülni

Ez már sorozatban a második drágulás, miután éppen egy hete ugyancsak üzemanyagár-emelést jelentettek be. Jelenleg a 95-ös benzinért átlagosan 562, a gázolajért 587 forintot kérnek literenként. Legalábbis papíron. Ehhez képest ugyanis a töltőállomásokon akár húsz forinttal alacsonyabb árakkal találkozhatnak a fogyasztók. Vagyis azt lájuk, hogy a nagykereskedelmi ár változása az utóbbi hetekben nem feltétlenül érvényesült a kiskereskedelem szintjén, a két árszabás elvált egymástól. A jelenségről bővebben itt írtunk.

A most meghirdetett nagykereskedelmi árak tehát péntektől lépnek életbe. De a fentiek miatt kérdés, hogy a kutak árazásába is begyűrűzik-e, vagy folytatódik az a gyakorlat, hogy a kiskereskedelem figyelmen kívül hagyja a változást. Erre bőven lenne indok, ugyanis januártól 41 forintos drágulás jön a jövedékiadó-kulcs megemelésének következményeképp.

Mindez eleve kellőképpen sokkolja a magyar járműtulajdonosokat, és éppen ennek felismerése vezetett ahhoz, hogy a töltőállomások a nagykereskedelmi ármozgásoktól függetlenül csökkentették az áraikat decemberben. Ha ugyanis a jövedékiadó-emeléssel újra 600 forint fölé kúszna a benzin és a dízel literenkénti átlagára, az egyúttal azt is jelentené, hogy a magyarországi üzemanyagárak ismét átlépik a lélektani határt, ami ellen a kormányzat is határozott küzdelmet folytatott, már csak az inflációs cél teljesülésének érdekében is.

Hosszú időn át csökkent a magyar üzemanyag ára

Fontos emlékeztetni rá, hogy Magyarországon lényegében szeptember vége óta töretlenül csökkent az üzemanyagok ára. Akkor a 95-ös benzin nagykereskedelmi átlagára 662, a gázolajé 686 forint volt. Vagyis az azóta eltelt mintegy három hónapban

a benzinnél bruttó 92 forint, a dízelnél pedig 93 forint áresés állt be.

Ami jelentősnek mondható, hiszen egy átlagos, 50 literes tankolásnál 5000 forint körüli árelőnyt jelent. Ennek csaknem a fele tehát elolvadhat a januári adóemelés következtében.

Érdemes figyelni az üzemanyagárakat: az idén még egyszer dönt róluk a Mol

Minden amellett szól, hogy az ünnepek között drágulni fog a benzin és a gázolaj, az pedig már ismert, hogy a jövő évet drámai jövedékiadó-emeléssel kezdjük. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Világgazdaságnak elmondta, hogy kellő mennyiségű üzemanyag van az országban, ami elég még megnövekedett forgalom esetén is, gondot legfeljebb a logisztikai igénybevétel okozhat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.