Olvasóink érdekes jelenségre hívták fel szerkesztőségünk figyelmét: annak ellenére, hogy a hét elején semmilyen bejelentés nem volt az üzemanyagárakkal kapcsolatban, többen jelezték, hogy a Mol csökkentette az üzemanyagárakat – ráadásul nem is kevéssel.

People,Filling,Their,Car,Tanks,At,Mol,Petrol,Gasoline,Station
Fotó: Shutterstock

A Holtankoljak szerint utoljára pénteken mérséklődtek a nagykereskedelmi árak:

  • a benzin literje 6,
  • a gázolajé 5 forinttal csökkent.

Ezzel az előbbi átlagára 558, az utóbbié 583 forintra módosult.

Ehhez képest szerda reggel több Mol-kúton 542-543 forintos literenkénti benzinárral találkozhattak az autósok, ami olvasóink szerint mintegy 10 forintos csökkenés. 

Bujdosó Eszter, a Holtankoljak ügyvezetője a Világgazdaságnak konkrétumot nem tudott mondani, hogy pontosan mi az oka a mérséklődésnek, viszont elismerte, hogy ők is észrevették.

Mi is csak találgatjuk, hogy mi lehet a háttérben. El tudom képzelni, hogy így kozmetikázik a Mol a januári adóemelés előtt

mondta Bujdosó, hozzátéve: a jelenség azért is meglepő, mert a hét elején a nagykereskedelmi árak nem csökkentek (szerdán jött a bejelentés, hogy péntektől emelkednek), tehát egyedül a kiskereskedelmi árakat mérsékelhette az vállalat. 

Mindenesetre az biztos, hogy januártól 42 forinttal emelkedik a benzin és gázolaj ára, miután a kormány nem tudta tovább halogatni a jövedéki emelését (ha most nem teszi meg, azzal kötelezettségszegési eljárást indítását kockáztatja).

De nem csak ez lehet a háttérben. A Mol és a kormány még októberben kötött megállapodást, amely előírja a vállalatnak, hogy 2023-ban és 2024-ben öt különböző kategóriában minimum mennyi szénhidrogént kell kitermelnie. Cserébe az állam csökkenti az extra bányajáradék összegét 400-450 millióval a 2023 szeptembere és 2024 decembere közötti 16 hónapos időszakra. Továbbá az is ismert, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter havi rendszerességgel találkozik a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőjével.

Kérdéseinkkel kerestük a Molt, hogy pontosan mi áll az elmúlt napok árcsökkenése mögött, azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.