Váratlan döntés született a hazai üzemanyagárakról – derült ki a Holtankojak.hu friss adatközléséből.

Meglepetés: megszületett a döntés az új üzemanyagárakról – péntektől jókora árcsökkenés lép életbe (Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap)

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis lakossági szempontból jól indul az év az üzemanyagárakat tekintve és 

péntektől a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken.

A benzin beszerzési ára a héten nem változik. Elméletileg tehát péntektől ugyanennyivel csökkenhet a dízel literenkénti ára a magyar benzinkutakon. Csakhogy érdemes emlékeztetni rá, hogy az elmúlt időszakban a kiskereskedelmi árak alakulása jelentősen eltért a nagykereskedelmi árak változásától, így biztosan nehéz megmondani, hogy a hét utolsó munkanapjától milyen árakra számíthatnak az autósok a benzinkutak totemoszlopain.

Mennyibe kerülhet az üzemanyag péntektől?

Mindenesetre jelenleg az 95-ös benzin literjének átlagára 562 forint, a dízelé pedig 599 forint. Ha ezt vesszük alapul, akkor a benzinár stagnálása mellett 

  • a gázolaj átlagára 589 forintra süllyedhet. 

Erre papíron minden esély megvan, ugyanis Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója arról beszélt a napokban, hogy amennyiben a makrogazdasági körülmények árváltozást hoznak a nagykereskedelemben, azt a kiskereskedelmi piac is követni fogja.

Miért csökken az üzemanyag ára?

Hogy ez valóban így történik-e, pénteken kiderül, azonban a tízforintos dízelár-csökkentés kellemes meglepetés. Előzetesen inkább arra lehetett számítani, hogy ha nem is markáns, de néhány forintos drágulás jöhet. Ennek okairól részletesen ebben a cikkben írtunk, de a lényeg, hogy sem a Brent hordónkénti árának, sem a forint-dollár árfolyamának változása nem abba az irányba mutatott (nem beszélve a közel-keleti helyzetről), hogy áresésnek kell következnie. Ugyanakkor úgy tűnik, a nyersolaj iránti keresletvisszaesés a világpiacon felülírja ezeket a negatív tényezőket, ennek pedig a járműtulajdonosok nyilvánvalóan örülhetnek. 

Ha így folytatódik, nem fáj a jövedékiadó-emelés

Már csak azért is, mert így már nem is fáj annyira a januártól bekövetkezett, első körben 20 forintos literenkénti áremelés a jövedéki változása miatt. Ha a kutakon is látszik majd a most bejelentett tízforintos csökkentés, akkor a dízeleseknek összességében csak tízforintos áremelést kell lenyelniük, ami egy átlagos, 50 literes tankolásnál mindössze 500 forintot jelent.

Igaz, január közepén újabb, ezúttal 21 forintos drágítás következik, ez a jövedékiadó-emelés második köre. Azonban addig még kétszer, jövő hét hétfőn és szerdán változik a nagykereskedelmi ár, így a rendkívül optimista forgatókönyv szerint még az is elképzelhető, hogy a makrogazdasági folyamatok következtében kitart az árcsökkentés, így a január közepi áremelés már nem lesz húsbavágó a fogyasztóknak.

Két év növekedés után gyengén zárja az évet az olaj

A geopolitikai feszültségek, a termeléscsökkentés és a jegybankok miatt dinamikusan mozgott az ár.