Kivárásra játszanak a magyar üzemanyagpiacon az árazás kapcsán – ez derül ki a Holtankoljak friss tájékoztatásából.

Karnok Csaba
Csalódás: kihirdették az új üzemanyagárakat Magyarországon – nem erre számítottak az elemzők. Fotó: Karnok Csaba

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szerdától még nem változnak a hazai üzemanyagárak a benzinkutakon és 

a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is változatlan marad a hét közepén.

Így aztán továbbra is az alábbi átlagárakkal számolhatnak a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 603 forint/liter,
  • gázolaj – 640 forint/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől az egyes töltőállomások konkrét árai nagyban eltérhetnek.

Miért csalódás, hogy nem változtak a magyar üzemanyagárak?

Annak persze lehet örülni, hogy végre megált a drágulás, és szerdától nem emelkednek az üzemanyagárak, csakhogy előzetesen másról szóltak a szakértői megszólalások. A várakozás ugyanis az volt, hogy ezen a héten látványos, 

akár 20 forintos áresés is bekövetkezhet.

Ez még nem úszott el végleg, hiszen szerdán újabb döntés jelenik meg a péntektől érvényes nagykereskedői árazásról. Ez még hozhat magával áresést. Szükség lenne rá, ugyanis ebben az évben eddig már 59, illetve 66 forinttal drágult a benzin, illetve a dízel literenkénti nagykereskedelmi ára. Jóllehet ebből 41 forint a kötelező jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 18 és 25 forint emelkedés állt be a benzinnél és a dízelnél.

Miért kellene csökkenniük az üzemanyagáraknak Magyarországon?

Mindenesetre a szakértők szerint minden jel arra utal, hogy a múlt heti tetemes áremelés csak átmeneti volt az olajpiacon, éppen ezért a hazai kutak áraiban is. A Brent típusú olaj ára közel 7 százalékot esett, 83 dollárról egészen 77 dollárig. Az is az árcsökkenés irányába mutat, hogy a forint visszaerősödött a dollárral szemben. A múlt hét végén már újra 355 forint körül mozgott az árfolyam, ami egy hét alatt 1 százalékos javulás. Igaz, hétfőn már 357 forint fölött is járt a jegyzés.

Az elemzések arra is rávilágítottak, hogy erős az olajkínálat a világpiacon. Az USA gőzerővel növeli a kitermelést, az OPEC-tagságból pedig kilépett Angola, és nem akar részt venni a kitermelés visszafogásában. Illetve megjelent egy új olajország, Guyana, amely gyorsan növeli az olajkitermelést a területein. Az oroszoknál a szankciók miatt felhalmozódó olajat Kína vásárolja fel, a helyzetre való tekintettel áron alul, ez némileg kiegyenlíti a kereslet-kínálati mutatót.

Mindezt figyelembe véve a szakértői prognózis az, hogy a hazai üzemanyagáraknak is reagálniuk kell az olaj árának csökkenésére, és akár két számjegyű esésre is lehet számítani a hazai kutakon. Ám ez egyelőre nem igazolódott be. Igaz, a Világgazdaságnak nyilatkozva Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázszektorelemzője figyelmeztetett: a finomított termékek ára szerte Európában emelkedik, a Mol nagykereskedelmi árképzésében pedig nem a Brent vagy az Ural típusú nyersolaj ára az irányadó, hanem az európai benzin és gázolaj tőzsdei jegyzésára.

Úgy tűnik, egyelőre neki lett igaza.

Lendületet vett a forint, olcsóbb a kőolaj – mire számíthatnak az autósok?

Két nap alatt fordult a kocka a devizapiacon, erősödik a forint, a nyersolaj jegyzésárai pedig lefordultak. Kérdés, lesz-e ebből benzinárcsökkentés.