BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyagár: rendkívüli drágulást jelentettek be szombattól Magyarországon

Egy hét leforgása alatt ötödjére jelentenek be üzemanyagár-emelést. Az külön aggasztó, hogy egymást érik a rendkívüli, szokatlan időpontban meghirdetett üzemanyagár-változások.

Folytatódik az üzemanyagár-emelés Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből. 

Budapest,,Hungary,-,October,20,,2018:,Mol,Petrol,Station,Top
Üzemanyagár: rendkívüli drágulást jelentettek be szombattól Magyarországon / Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagár-figyelő blog úgy fogalmazott, hogy nincs megállás az üzemanyagár-emelkedésében. Ezzel arra utalt, hogy holnap, szombaton is drágul a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi szinten, ami várhatóan a töltőállomások áraiban is megjelenik majd. 

A benzinért bruttó négy forinttal fizethetünk majd magasabb árat a hétvégétől, míg a gázolaj ára bruttó öt forinttal nő.

Így az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 606 Ft/liter,
  • gázolaj – 627 Ft/liter.

Jelenleg ugyanez 602 és 620 forint. Ezek éppen hogy életbe léptek, csütörtöktől hatályosak. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ezek az átlagárak, tapasztalatunk szerint a benzin jellemző ára 600 forint, a dízelé pedig 614. Holnaptól ez biztosan fölfelé változik.

Durva tempóban drágul az üzemanyag

A magyar üzemanyagár az elmúlt másfél hétben egyértelműen emelkedni kezdett. Június 14–22. között, tehát múlt péntektől e hét szombatig 

a benzin nagykereskedelmi ára 15, a dízelé már 31 forinttal nőtt.

Ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

A frissen bejelentett üzemanyag-drágulással januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 75, a dízelár pedig 61 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 34 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 20 forint plusz figyelhető meg. Az 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3000–4000 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Miért drágul az üzemanyag Magyarországon?

Lapunk már a múlt héten felhívta rá a figyelmet, hogy minden jel szerint drágulás következik a magyar benzinkutakon. Ez tehát immár hivatalos. Ennek persze megvan a maga oka: nincsenek jó hírek a piacról fogyasztói szempontból.

Először is tetemes romlás állt be a dollár-forint árfolyamában. Most pénteken 372,4 forint a váltás, ami jóval magasabb, mint a június eleji 358 forint. Az olajnál ismét 85 dollár fölött van a jegyzés, egészen pontosan a Brent jegyzése 85,52 dollárt mutat péntek délelőtt, ami május vége óta csúcs. Főleg úgy, hogy június elején még 76 dollárnál tartott.

Még egy érdekesség megfigyelhető, ez pedig már kifejezetten magyar specifikum. Korábban évekig az volt a rend, hogy a hazai üzemanyag-nagykereskedők hétfőn és szerdán jelentették be az új árakat. Ezek szerdán, illetve pénteken léptek hatályba. Ehhez képest most azt látjuk, hogy üzemanyagár-emelés történt pénteken, hétfőn, kedden, csütörtökön és szombaton is. Úgy látszik tehát, hogy a korábbi menetrend már nem érvényes, és a Mol által fémjelzett nagykereskedői kör már gyorsabb árkorrekciókat alkalmaz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.