BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Festetics,Palace,At,Sunrise,In,Keszthely,Hungary

Múzeumok Éjszakája a Balatonnál – lista a legjobb programokról

A Balaton 25 fokos, még éppen hűsít a kánikulában, aludni pedig úgysem lehet, úgyhogy a strandolás után, estére, éjszakára rengeteg érdekes programot kínálnak a családoknak a tó környéki múzeumok. A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat idén egy forró szombatra esik.

Már komoly hagyománya és nagy sikere van a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatnak, amelyre tavaly mintegy 380 ezer belépést regisztráltak. A statisztikák azt mutatják, a fiatalokat húzza be elsősorban az éjszakai kulturális program, de kisgyermekes családok is szeretik. A 2023-as adatok szerint elsősorban a 18–24 és a 25–34 év közötti korosztály figyelte a weboldalt. Valószínűleg az idei kánikula ellenére a látogatók száma tovább fog nőni. A legérdekesebb programokból válogattunk. 

Múzeumok éjszakája
Múzeumok éjszakája: a Festetics Kastély rengeteg programmal várja a látogatókat / Fotó: Shutterstock

 

Karszalag, applikáció – minden infó egy helyen

Az idei évben is 450 helyszínen mintegy 2500 program közül lehet választani. 

A szervezők azt ajánlják, a tervezéshez legjobb, ha letöltjük az „EVENT@HAND MUZEJ” okostelefon-alkalmazást, amely minden szükséges információt tartalmaz. 

Budapesten egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 3000, a gyermek (6–18 éves korig) 1500 forint. Ezek megvásárolhatók előzetesen online a www.jegymester.hu weboldalán, illetve a programban részt vevő fővárosi múzeumokban. Vidéken a belépőjegyek az adott intézményekben válthatók meg. Fontos, hogy belépéskor Budapesten a karszalag, vidéken az érvényes jegy nálunk legyen.

Keszthely, Festetics Kastély 

A Festetics Kastély öt órától nyitja meg kapuit, folyamatosan kínál programokat éjszakába nyúlóan:

  • lesznek rendhagyó tárlatvezetések, 
  • Szent Iván-éji tűzgyújtással, 
  • színes lovasprogramokkal, 
  • koncerttel és 
  • fényjátékkal, míg 
  • a gyerekeket kézműves foglalkozás várja.

Badacsonytomaj, Folly arborétum

Az első program 18 órakor kezdődik, este Kállai Márton fotóművész, az „Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi” című fotókiállítás alkotója tart tárlatvezetést. Varázslatos séta a kertben mesés képek és legendás fák között – ezt ígérik. 21 órakor indul a napnyugta utáni élményséta.

Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum

Az Apátsági Múzeum „Hajnalégetés – népi, kulturális és gasztronómiai élményekkel teli éjszakai sétát szervez szombat este. Az első indulási időpont 19.30, a második 20.30. A hagyományőrző-bemutató mellett lesz étel- és italkóstolás is, több ismeretterjesztő-előadás, antropológusok és régészek mutatják be a Tihanyi Királykripta régészeti feltárásának, illetve a maradványok embertani vizsgálatainak eredményeit.

Balatonfüred

Füred minden kisebb-nagyobb múzeuma kínál programokat a látogatóknak. Az Arácsi Tájházban éjszakai elemlámpás nyomozójáték lesz, a Vaszary Galériában Dresch Mihály improvizál. Késő este, 22 órakor indul az Azok a füredi éjszakák! Című éjjeli tárlatvezetés Praznovszky Mihállyal az Esterházy-kastély – Nyár a Balatonon 1825-1914 című kiállításon.

Nemesvámos, Villa Romana Baláca, római kori villagazdaság és romkert

A Villa Balácában a római kor elevenedik meg, a római Forum, római szépségsziget és a kelta tábor várja a látogatókat. Az este folyamán lesznek ókori hagyományőrző bemutatók: római piac, kelta tábor, kelta harci kiképzés, gladiátorharc. Az este folyamán vendégeink különböző játékokban vehetnek részt és, ha mindet sikeresen teljesítették, akkor jutalomban részesülnek a villa urától.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.