BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vihar, villámlás és jégeső váltja a kánikulát

Szombat estétől lecsap a vihar több vármegyére is. A hatóság másodfokú riasztást adott ki. Azt kérik, hogy aki teheti, ne mozduljon ki a vihar alatt, a kerti bútorokat pedig vigyék biztonságos helyre. A felhőszakadást erős szél, villámlás és jégeső kíséri.

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szombat délután. A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Black,Blue,Evening,Night,Sky,With,Clouds.,Dark,Dramatic,Sky
vihar
jégeső
villámlás
kánikula
Villámlás és jégeső: másodfokú riasztást adtak ki a vihar miatt / Fotó: Shutterstock

Szombat éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területére.

Az előrejelzés szerint az ország keleti, délkeleti felében-kétharmadában egyre kedvezőbbé válnak a feltételek – nagy területen és akár több hullámban – heves, károkozó zivatarok kialakulásához is. 

Ezek esetén erősen viharos, óránkénti 90-100 kilométeres szélrohamok, nagy méretű – akár 5 centiméternél is nagyobb átmérőjű – jég, valamint felhőszakadás fordulhat elő.

Szombat estétől vasárnap reggelig, délelőttig változatlanul főként az ország délkeleti felén, kétharmadán lehet számítani több hullámban zivatarokra, heves zivatarokra elsősorban a Tiszántúlon, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Itt a lehűlés: felhőszakadásra, jégesőre kell készülni – mutatjuk a részleteket

A sok napsütés mellett erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, délutántól záporra, heves zivatarra kell készülni. Nagy méretű jég és felhőszakadás fordulhat elő.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az időjárási helyzetre tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros zivatarriasztást is kiadhatják.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.