BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis távozik Doncsev Toso

A miniszterelnök tegnap írta alá a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnökének menesztéséről szóló okiratot, amely szerint Doncsev Tosót november 10-ei hatállyal felmentették tisztségéből. Az új elnök kinevezése előtt kikérik a hazai kisebbségek véleményét -- ígéri az igazságügyi tárca. Hende Csaba államtitkár ma fog tárgyalni a kisebbségi vezetőkkel ez ügyben.

Már több hete kiszivárgott, hogy november 10-ei hatállyal az Igazságügyi Minisztérium (IM) vezetése meneszteni kívánja a tárca által felügyelt Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnökét, Doncsev Tosót, ám a miniszterelnök, akinek ellenjegyzése ehhez elengedhetetlen, csak 14-én írta alá a határozatot. A felmentést -- mivel a jogszabályok nem teszik ezt kötelezővé -- nem indokolta meg az igazságügyi tárca. Azt azonban elismerték, hogy Doncsev Toso menesztése nincs összefüggésben azzal a pénzügyi vizsgálattal, melyet néhány héttel ezelőtt kezdtek el a hivatal gazdálkodásával kapcsolatban. Doncsev Toso Fidesz közeli (1994-ben fideszes jelöltként indult az országgyűlési képviselő-választáson), míg a minisztérium MDF-es vezetés alatt áll. Doncsev Toso a közelmúltban nyilatkozta, hogy voltak nézeteltérései a tárca politikai államtitkárával, Hende Csabával, értesüléseink szerint elsősorban a strasbourgi romák ügyében.



A hivatal új elnökének kinevezése előtt kikérik a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek véleményét -- ígérte Dávid Ibolya igazságügy-miniszter. Jelöltekről egyelőre nem tudott beszámolni az IM. Hende Csaba tegnap meghívta a kisebbségi önkormányzatok vezetőit, akik a mai tárgyaláson megtehetik javaslataikat a kisebbségi hivatal vezetésével kapcsolatban.


A miniszterelnök aláírta a felmentést A miniszterelnök tegnap írta alá a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnökének menesztéséről szóló okiratot, amely szerint Doncsev Tosót november 10-ei hatállyal felmentették tisztségéből. Az új elnök kinevezése előtt kikérik a hazai kisebbségek véleményét -- ígéri az igazságügyi tárca. Hende Csaba államtitkár ma fog tárgyalni a kisebbségi vezetőkkel ez ügyben. Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.