Közélet

Misszió és nézettség

Az oktatási műsorok sugárzásában a közszolgálati csatornák szerepe a meghatározó a magyarországi elektronikus médiában, de a Tv 2 is úgy gondolja, nem gazdaságtalanok az oktatási filmek. A közszolgálati rádióknál az utóbbi években megszűntek az oktatási célú adások, mert a vezetők többsége a nagyobb hallgatottság elérését tekintette elsődleges céljának.

Magyarországon az oktatási műsorok több mint felét az MTV Rt. 1-es és 2-es csatornája sugározza, s itt készül a e műsorok 70-80 százaléka Magyarországon -- állítja Péterffy András, az MTV Rt. szerkesztőségvezetője. A két adó évente közel 1000 óra oktatási műsort sugároz. A szerkesztőségvezető szerint az interaktív módszerű oktatási műsorok anyagi-technikai akadályok miatt nem indulhatnak el egyelőre. Az MTV Rt.-nél az idén félmilliárd forint körüli összeget fordítanak oktatási célú műsorok gyártására, míg a 2001-es előirányzatban 1,5 milliárd szerepel.Elsősorban a határon túl élő magyarság számára nyújt közszolgálati s ezen belül oktatási műsorszolgáltatást a Duna Televízió. A csatorna évente több mint négyszáz óra oktatási műsorával kulturális misszió betöltésére törekszik, amelynek célja a határon túli magyar nyelvű oktatás erősítése, s a magyar identitástudat erősítése -- közölte Vezér Éva, a csatorna programfőszerkesztője. A Duna Televízió a határon túli anyanyelv-, irodalom- és történelemoktatás segítésére az idén kétszáz iskolába juttatott el oktatási műsoraiból összeválogatott videokazettát.A kereskedelmi adók közül az RTL Klub nem sugároz oktatási műsorokat. A csatorna tájékoztatása szerint e filmek sugárzása gazdaságtalan lenne. A Tv 2 az ORTT-vel kötött szerződésében heti 23 perc oktatási műsor sugárzását vállalta. Bogdán Anita, a csatorna illetékese azt mondta: az adó kötelezettségét a vasárnap reggeli, "Állatkert a hátizsákban" című műsorral teljesíti, s ezt a szombat délutáni természetfilmek egészítik ki. A Tv 2 nézettségi adati nem igazolják vissza, hogy gazdaságtalanok lennének ezek a műsorok.A közszolgálati rádiók mindegyikénél megtalálhatók olyan műsorok, amelyek az oktatás kérdéseivel foglalkoznak, a kifejezetten oktatási jellegű adások azonban mindenütt megszűntek. A Petőfi rádió illetékesei szerint ennek az oka az, hogy a közszolgálati adók vezetői a minél nagyobb nézettség elérését tekintik céljuknak, a kereskedelmi adókkal próbálják felvenni a versenyt, s eközben gyakran elfeledkeznek a közszolgálatiság követelményeiről, amibe az oktatás is beletartozik.


Az oktatási műsorok 70-80 százaléka az MTV Rt.-nél készül Az oktatási műsorok sugárzásában a közszolgálati csatornák szerepe a meghatározó a magyarországi elektronikus médiában, de a Tv 2 is úgy gondolja, nem gazdaságtalanok az oktatási filmek. A közszolgálati rádióknál az utóbbi években megszűntek az oktatási célú adások, mert a vezetők többsége a nagyobb hallgatottság elérését tekintette elsődleges céljának. Németh I. Gergely-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek