Közélet

Próbára tett társadalmi elosztó rendszerek

Egyre nagyobb mértékben teszi próbára a nagy elosztó rendszereket a társadalom elöregedése: egyes prognózisok szerint ugyanis 2025 táján a 9,25 millió fős Magyarországon a társadalomnak több mint 20 százaléka lesz 65 évesnél idősebb. A nyugdíjas-társadalom a rendszerváltás vesztese -- mondta az ABN Amro Biztosító vezérigazgató-helyettese előadásában.

Drámaian változnak a demográfiai folyamatok; jelenleg évente 44-48 ezer fővel csökken Magyarország lakossága. Jóllehet a halandósági mutatók javulnak -- 1999-ben a 60 éves férfiaknál a várható élettartam még 15, a nőknél pedig 20 év --, a gyermekszám túl alacsony. A csökkenő gyermekvállalási kedv és a nőknél a később -- 20--22 helyett 25--28 évesen -- vállalt szülés miatt páronként átlagosan 1,29 gyermek születik. Az eltartó korosztály így folyamatosan csökken, miközben a halandósági mutatók javulása következtében az inaktívak társadalmon belüli aránya fokozatosan nő -- mutatott rá elemzésében az ABN Amro Biztosító vezérigazgató-helyettese előadásában. Farkas András a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira támaszkodva kifejtette: 2025 tájékán a társadalomnak több mint a 20 százaléka 65 évesnél idősebb lesz, 2035-re történelmi mélypontra jut az úgynevezett belépő korosztály, és 2050-re egy nyugdíjasra egynél kevesebb eltartó juthat.Már ma is az egyik legfontosabb politikai-társadalmi kérdés a nyugdíjasok "eltartása". Ismert, hogy 1989--90-ben a bezáruló piacok miatt csődbe ment vállalatok képtelenek lettek a társadalombiztosítási járulék fizetésére, emellett a nagyszámú elbocsátások eredményeként 20 százalékkal csökkent a tb-járulékot fizetők száma. Ez idő tájt ráadásul tömegek vándoroltak át a nyugdíjazás fedezékébe. A nyugdíjak vásárlóértéke csökkent, növekedésük nem tart lépést a fogyasztói árindex emelkedésével -- mutatott rá Farkas András.Elöregedési hullám várható 2015-től kezdődően, hiszen a Ratkó-korszak gyermekei ekkor érik el a nyugdíjaskort -- tájékoztatta a Világgazdaságot Hablicsek László. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese hozzátette: jelenleg az aktivitási ráta 50-55 százalék, azaz a 15--74 évesek körében ennyien keresnek. Ez a ráta rendkívül alacsony és kedvezőtlen -- tette hozzá a szakember.


Több nyugdíjas lesz 2050-re, mint aktív kereső Egyre nagyobb mértékben teszi próbára a nagy elosztó rendszereket a társadalom elöregedése: egyes prognózisok szerint ugyanis 2025 táján a 9,25 millió fős Magyarországon a társadalomnak több mint 20 százaléka lesz 65 évesnél idősebb. A nyugdíjas-társadalom a rendszerváltás vesztese -- mondta az ABN Amro Biztosító vezérigazgató-helyettese előadásában. Ternyák Edit-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek