Közélet

Tábornokok csapdája

A perbe fogott egykori magyar KFOR-kontingensparancsnok ügye nemzetközivé válhat azután, hogy a koszovói erők volt brit parancsnoka kész Papp Gyula alezredes mellett tanúskodni. Politikai körökben úgy érzik: a vezérkarban a feljelentéssel csapdába csalták a politikát.

Tehetetlenül és tanácstalanul szemléli a politikai vezetés a Papp Gyula alezredes ellen zajló büntetőeljárást, amely mind nagyobb hullámokat vet, és nemzetközi botránnyal fenyeget -- foglalhatók össze a felső politikai vezetésből származó vélemények. Félő -- fogalmazott egy magas beosztású politikus --, hogy Papp alezredes meghurcolását a fejünkre olvassák fontos nemzetközi kapcsolatainkban.A felső politikai rétegben többen úgy látják, hogy a feljelentés Fodor Lajos vezérezredes magánakciója volt, amelyről előzetesen nem értesítette a Honvédelmi Minisztérium (HM) vezetését. A büntetőeljárásba nem lehet beavatkozni, csak szemléljük, mekkora csapdát állítottak nekünk a vezérkarban -- mondta egy hivatalnok.Papp Gyula alezredest a vezérkari főnök feljelentése alapján a katonai bíróság első fokon ötvenezer forintra büntette elöljárói hatalommal visszaélés, csalás és okirat-hamisítás miatt. Egykori parancsnoka, a brit Sir Mike Jackson tábornok viszont váratlanul levelet írt Papp Gyula ügyvédjének. Ebben kijelenti: kész akár tanúként is igazolni a bíróság előtt az alezredes kiváló munkáját. Egyenesen perverziónak tartja a háborús területen gazdátlanul heverő épületromok anyagának felhasználását lopásnak minősíteni (e vádpontot ejtette a bíróság). A magyar jogászok egy része közönyös azon katonákkal szemben, akik életüket teszik kockára azért, hogy a nemzetközi közösség előtt Magyarországnak nagyobb elismerést érjenek el -- áll Jackson tábornok levelében.Nemzetközi misszió tagjával szemben a valóságban nem működik az ártatlanság vélelme, mert -- különösen parancsnokkal szembeni súlyosabb vádak esetén -- muszáj azonnal visszarendelni a katonát, vagyis a nyilvános meghurcolás elkerülhetetlen, ráadásul ilyenkor gyakran addig keresnek, amíg találnak "valamit" az illető ellen -- hívja fel a figyelmet egy másik szempontra egy minisztériumi illetékes. Azt viszont elismeri, hogy nem békés körülmények közt elkerülhetetlen, elhanyagolható szabálytalanságokból, legfeljebb vétségekből kreáltak büntetőügyet, amelyért a felelősséget nem azok viselik, akik elindították.A háttérben sok minden állhat -- mondja a HM egyik vezetője --: a féltékenység az ünnepelt, NATO-elismeréseket halmozó alezredessel szemben, vagy a valódi karriert kínáló misszióparancsnoki tisztség iránti vágy. De az sem kizárt -- ismeri el --, hogy az ügy ilyetén alakulásában szerepe volt a politika gyengeségének a honvédelem területén, amelyet a vezérkarban megéreztek. Fodor tábornok nem kíván nyilatkozni.


Nemzetközi bonyodalmaktól félnek Papp alezredes ügyében A perbe fogott egykori magyar KFOR-kontingensparancsnok ügye nemzetközivé válhat azután, hogy a koszovói erők volt brit parancsnoka kész Papp Gyula alezredes mellett tanúskodni. Politikai körökben úgy érzik: a vezérkarban a feljelentéssel csapdába csalták a politikát. MUNKATÁRSUNKTÓL-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek