Kedd délben a magyar fél átvette Szlovákia válaszát a dunai vízlépcsőrendszer ügyével kapcsolatos hágai nemzetközi bírósági ítélet végrehajtásáról készített magyar javaslatra. Lapunk kérdésére Bartus Gábor kormányfőtanácsos elmondta, hogy az 1400 oldalas dokumentum fordítása január végére készülhet el. Ezt a magyar tárgyalási álláspont kialakítása követi majd, így a két ország közötti egyeztetések várhatóan tavasszal kezdődhetnek el.
A magyar fél javaslatában -- környezeti és gazdasági szempontokra hivatkozva -- elutasította a Duna-kanyarba tervezett alsó vízlépcső megépítését, ugyanakkor a Szigetköz természetes állapotának megőrzése érdekében a jelenleginél nagyobb vízutánpótlást tart szükségesnek a Duna eredeti medrében. Ennek érdekében -- a kormányfőtanácsos szerint -- Magyarország kész lemondani a bősi erőműben meglévő tulajdonrészéről és az itt termelt energiából való részesedésről.
A megállapodást hátráltathatja, hogy -- a pozsonyi Új Szóban megjelent írás szerint -- a megegyezéshez mindkét részről jelentős engedményeket kellene tenni, azonban Szlovákiában és Magyarországon is 2002-ben tartanak parlamenti választásokat, s azelőtt egyik fél sem akar egy komoly belpolitikai következményekkel járó döntést felvállalni. A megegyezés meghiúsulása esetén egy újabb hágai per sem kizárt, bár az EU-csatlakozási tárgyalások miatt ebben nem érdekeltek a felek -- írja szlovákiai laptársunk.
A két ország érdekellentéteivel kapcsolatban a cikk szerzője kifejtette: benyomása szerint Szlovákia az alsó vízlépcső ügyében elfogadhatja a magyar javaslatot, azonban a Duna vízhozamának elosztásában nem engedhet, mert az erőmű áramtermelése megbénulhat, ha 30 százaléknál több vizet engednek át a régi mederbe.
Ezzel ellentétes a magyar fél álláspontja, mert -- állítja a Duna körös Varga Márton -- az átfogó megállapodásnak mindenekelőtt a Szigetköz problémáját kellene orvosolnia. A zöldszervezet illetékese azt mondja, a magyar fél részéről nem érzékelhető halogatás, inkább a szlovákok dolgoznak lassan, hiszen közel egy telt el válaszuk elkészítéséig.