A tervezettnél több mint egy héttel korábban állt le a csernobili atomerőmű, mert a létesítmény szakemberei december 6-án egy 70 milliméteres repedést találtak a hűtővízvezeték-rendszeren, ahonnan gőzszivárgást tapasztaltak. A leállás végleges lehet, mert az ukrán hatóságok december 15-én mindenképpen leállították volna a létesítményt. Az erőmű vezetése ugyan engedélyt kért a reaktor újraindítására december 9-én, de az ukrán környezetvédelmi tárca nem járult hozzá az üzembe helyezéshez. A döntés nem végleges, mert december 15-ig az erőmű vezetése további kérelmeket nyújthat be az újraindítás engedélyezéséhez.
A csernobili erőmű bezárása hosszú évek óta napirenden van, de Ukrajna kritikus energetikai helyzete, valamint a bezárás magas költsége miatt az ukrán kormány csak az idén márciusban döntött az utolsó működő reaktor leállításáról. Az ukrán energetikai szervek még ezután is szerették volna legalább 2001 tavaszáig elhalasztani a bezárást, de Leonyid Kucsma elnök többször is -- legutóbb december 5-én -- megerősítette az eredeti határidőt. Ezzel párhuzamosan tárgyalás kezdődött az EBRD-vel, amelynek eredményeként a bank 215 millió dolláros hitelt nyújt a csernobili létesítmény kiváltására épített két új atomerőmű befejezésére -- kiváltva ezzel a környezetvédelmi szervezetek tiltakozását.
A csernobili létesítmény bezárási programja szerint 15 év alatt több mint 1,5 milliárd dollárt kell az erőműre költeni. Ebből -- a nemzetközi felajánlásokból összegyűlt -- 758 millió dollárt az 1986-ban felrobbant 4. reaktor fölé emelt szarkofág rekonstrukciójára, míg 322 millió dollárt az 1., a 2. és a 3. blokk biztonságos állapotban tartására kell fordítani. A végleges leállítás további 517-590 millió dollárt igényel. A bezárás során egy használt fűtőanyag-tároló, egy-egy folyékony, illetve szilárd radioaktív hulladékot feldolgozó üzem, valamint több más létesítmény megépítésére is szükség lesz. Jelentős összeget tesznek ki a szociális kiadások is, mert az erőműben jelenleg még csaknem 6 ezren dolgoznak. A kiégett fűtőelemek kivonása 2008-ig fejeződik be, amit 15 év konzerválás és 30-100 éves pihentetés követ majd.