Torgyán József lemondásával megelőzte, hogy nekem kelljen levonnom a végső következtetést a helyzet megoldását illetően -- kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök az FKGP elnökének tegnapi bejelentését, miszerint február 15-ei hatállyal megválik az agrárminiszteri poszttól. Erről Torgyán József tájékoztatta a kormányfőt, azt követően, hogy találkozót kért tőle. Torgyánnal együtt távozik a tárca politikai államtitkára, Szabadi Béla. A kisgazda elnök bejelentette: utódának Gyimóthy Géza parlamenti alelnököt jelöli. A miniszterjelölt a Világgazdaságnak elmondta, Kovács Zoltánt, az FVM jogi ügyekért felelős helyettes államtitkárát kéri fel a politikai államtitkári posztra.
Orbán Viktor közölte: a kisgazda pártelnök lemondását azért tartotta kívánatos lépésnek, mert a jelenlegi állapot a kormány működésének eredményességét kezdte lerontani. Egy olyan embertől, akit és vele együtt családját súlyos támadások érnek, akinek pártelnökként vezetnie kell az FKGP-t, nem várható el, hogy az agrárium ügyeivel foglalkozzon -- fogalmazott a kormányfő. Ezért, mint mondta, kormányfőként mindenképpen foglalkoznia kellett a helyzettel, ám ha Torgyán József lemondása helyett felmentésre került volna sor, annak hátterében semmiképpen sem az agrárminisztert legutóbb ért támadások álltak volna. Hangsúlyozta: amíg a Torgyán Józsefet és családját ért vádakkal kapcsolatos vizsgálatok nem zárulnak le, addig senkit nem hajlandó úgy kezelni, mintha elkövette volna azt, amivel megvádolták.
A miniszterelnök a tárca leendő vezetéséről annyit mondott: a koalíciós szerződés értelmében az FKGP jelölheti a agrárminisztert. A jelölt személye a kormányfő szerint megoldást jelenthet, de egyes részletkérdéseket a tárca jövendőbeli vezetésével kapcsolatosan tisztázni kell. Orbán Viktor úgy vélte, Torgyán távozásával az FVM új vezetése lehetőséget kap arra, hogy kizárólag az agrárium előtt álló szakmai feladatokra koncentráljon.
Egyértelmű támogató nyilatkozatot kaptam a kisgazda pártelnöktől a koalíció jövőbeni támogatását illetően -- közölte Orbán Viktor. Hozzátette: Torgyán József döntése nem érinti sem a koalíciós megállapodást, sem a kormánytöbbséget. Azért mondtam le, hogy jobban erősítsem a koalíciót -- jelentette ki a kisgazda pártelnök az Info Rádióban. Szerinte a személyét ért támadások ugyanis gyengítik a kormányt, most viszont lesz ideje az ellenfeleivel foglalkozni. "A pártelnökök közül az egyik legszilárdabb én vagyok" -- közölte a kisgazdapárt belügyeivel kapcsolatban. Elmondta még, a kisgazda országos elnökség és frakcióvezetés mai ülésén vitatják meg a további teendőket, hiszen többek között meg kell találni Gyimóthy Géza parlamenti alelnök utódát. Saját maga számára a pártelnök "minimálisan" frakcióvezető-helyettesi tisztséget képzel el a jövőben. A függetlenné vált kisgazda politikusokról elmondta: velük nem változik a kapcsolat, mert az FKGP-t "nem illik becsapni, elárulni".
A Torgyán--Orbán találkozóval egy időben Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője megállapodást írt alá a kisgazda frakcióból kivált "ötökkel". Ebben rögzítették, hogy a politikusok független képviselőként is a kormányprogram megvalósulása érdekében tevékenykednek. Az "ötök" egyelőre maradnak eddigi parlamenti bizottsági posztjaikon, mert a tegnapi házbizottsági ülésen nem döntöttek a bizottsági helyekről.
Az ötök egyike, Molnár Róbert, az FKGP volt főtitkárhelyettese az agrárminiszter lemondásával kapcsolatban elmondta: Torgyán József maga nyilatkozta az elmúlt hónapban többször, hogy a pártelnöki és a miniszteri poszt nem választható el egymástól. Szerinte Torgyán József pártbeli pozíciói jelentősen gyengültek, "egy bukott politikus nem tarhat igényt az elnöki posztra". Hozzátette: miután egyértelművé vált, hogy az agrártárcánál távolról sem voltak annyira rendben a dolgok, mint azt Torgyán József állította, várhatóan a frakció korántsem lesz annyira egységes, mint korábban.
Elsősorban a családi gazdaságok és az új típusú szövetkezetek fejlesztését tartanám szem előtt, ha kineveznének az agrártárca élére -- nyilatkozta lapunknak Gyimóthy Géza. Ezzel a Torgyán József által megkezdett utat folytatnám -- tette hozzá.
Kérdésünkre közölte: mivel az utóbbi időszakban az FVM-et sok támadás érte, első intézkedéseivel nyugalmat, rendet és fegyelmet akar kialakítani a tárcánál. A politikai államtitkári posztról elmondta: szeretne együttdolgozni Kovács Zoltánnal, aki a külső üzletrész-tulajdonosokkal kapcsolatos szabályozás kidolgozásakor már bizonyította rátermettségét. Ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni arról, hogy együtt dolgozna-e Tamás Károly közigazgatási államtitkárral, illetve tervez-e változtatásokat az FVM apparátusában.
Kovács Zoltán lapzártánkig nem kapott hivatalos felkérést a politikai államtitkári poszt betöltésére. Kérdésünkre azonban közölte, hogy elfogadná a jelölést. Egyúttal elmondta, hogy több lényeges változtatást tartana szükségesnek a tárca vezetésében. Az egyik legfontosabb az lenne, hogy jobb kapcsolatot alakítsunk ki a sajtóval -- szögezte le.
Lapunk ugyanakkor több forrásból úgy értesült, hogy Gyimóthy miniszteri kinevezése nem oldaná az agrárágazatban kialakult bizalmi válságot, és nem csökkentené az agrárpolitikai feszültséget. Nevük elhallgatását kérő érdek-képviseleti szakértők úgy fogalmaztak, hogy az ágazati szervezetek többsége Gyimóthyt nem tudná elfogadni partnerként. Sőt, informátoraink szerint az érdek-képviseleti vezetők egy része szerint Gyimóthy rosszabb FVM-vezető lenne Torgyánnál is.