A clevelandi Play House a legrégibb amerikai színház, 1915-ben alapították. Négy színházterme van, közös szolgáltatóüzemekkel. Bár a teátrum évente 120 ezer nézőnek és 45 ezer diáknak játszik, nem kap támogatást sem a szövetségi kormányzattól, sem a várostól, de még a megyétől sem. Kismértékű anyagi segítséget egyedül Ohio állam juttat a színháznak.
A clevelandi Play House-nak ezért a költségvetés felét a bevételekből kell fedeznie. A másik részt a magánalapítványok támogatása és a különböző adakozások teszik ki; az adományok nagysága 10 dollártól százezerig terjed. A megfelelő pénzalapot így évente elő kell teremteni ahhoz, hogy egy évadban működőképes maradjon a ház, s ehhez a Play House-nak hárommillió dollárra van szüksége.
A clevelandi művészeti intézmények egyébként rájöttek: a támogatásokat, adományokat egy nagy alapba kell gyűjteniük, s ennek kamataiból kell gazdálkodniuk. A Clevelandi Szimfonikus Zenekarnál például ez az alap 100 millió dollár, a helyi művészeti múzeumnál is több száz millió, a Play House-nál pedig 7 millió dollár, s így ez a színház az Egyesült Államok egyik legbiztonságosabban működő teátrumának mondható. A művészeti vezetőnek, Peter Hackettnek jelentős ideje azzal telik, hogy különböző helyeken beszél a színház fontosságáról, s próbál minél több támogatást szerezni. Az adománygyűjtés, a támogatások megszerzése hét -- teljes munkaidőben dolgozó -- munkatárs feladata. Ők az éves munka mellett rendszeresen szerveznek nagyobb pénzgyűjtő kampányokat is.
A színház stagione-rendszer szerint játszik, egy-egy bemutatóra egy hónapon át próbálnak, majd a premiert követően hat-nyolc héten át, hetente nyolc előadásban adják elő az új darabot. A színészeket -- zenés darab esetén pedig a zenészeket -- mindig egy adott produkcióra szerződtetik. A művészek kiválasztásánál komoly gondot jelent Hollywood és a Broadway, hiszen ott a sokszorosát fizetik annak az összegnek, mint amit egy regionális színház nyújtani tud. Egy színész például, aki Hackett-tel nyolc héten át próbált, elkéredzkedett két napra, egy Wendy''s hamburgert népszerűsítő reklámhoz. Egyetlen nap alatt hatszor többet keresett, mint a két hónapos színházi munkával. Ami miatt egy-egy sikeres hollywoodi színész számára is vonzó lehet a regionális teátrum, az a művészi színvonal, a darabok széles skálája.
A Play House állandó gárdája hatvan főből áll, s ennek nagy részét a műszaki személyzet teszi ki. Nyolc vezető művész van még, akik a teátrumhoz tartoznak, s akad közöttük író, zeneszerző, tervező és színész is. A Play House állandóan műsorára tűz klasszikus és modern műveket. A jövő szezonban például a Cyrano mellett a Gyűlölöm Hamletet! című kortárs drámát, egy új karácsonyi musicalt, egy világpremiert, Harald Pinter Árulás című darabját és a Vacsora a barátainkkal című komédiát láthatják nézőik. Éves kínálatukban négy gyerekdarab és öthetes kortárs drámafesztivál is szerepel.