Ebben az évben összesen hárommilliárd forintot költ közmunkaprogramokra a Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM), amelyből egymilliárdot a Közlekedési és Vízügyi Minisztériummal (KVM) közösen használt fel a tárca -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Nyitrai Imre, az SZCSM helyettes államtitkára. Az ezzel kapcsolatos pályázatokon részt vevő önkormányzatoknak, önkormányzati és regionális társulásoknak, közigazgatási szerveknek vállalniuk kellett, hogy tartósan munka nélkül lévőket alkalmaznak, bevonva őket a szociális és alapellátásokba.
A tárca által meghirdetett közmunkaprogramok összesen hatezer munkavállalót érintenek -- a foglalkoztatottak bére kismértékben haladja meg a minimálbért --, közülük kétezer dolgozó roma származású. Ezzel összefüggésben az SZCSM a napokban megállapodást ír alá az Országos Cigány Önkormányzattal (OCÖ). Ennek alapján az OCÖ elvállalja a tárca által szervezett roma közmunkaprogramok véleményezését.
A programok javarészt szezonális jellegű foglalkoztatást jelentenek; a KVM-mel közösen koordinált projekt során például az árvíz által sújtott területek vízügyi igazgatóságai gátépítésekhez, útrekonstrukciókhoz kerestek munkaerőt, a MÁV Rt. miskolci területi igazgatósága pedig a vasútvonalakon végeztetett ároktisztítást, cserjeirtást. Ez utóbbi feladatot többségében roma származású munkások végezték. A roma közmunkaprogramok keretében -- amelyre 640 milliót szánt a tárca -- az önkormányzatoknak 30 százalékban kellett romákat foglalkoztatniuk, de volt, ahol az arány elérte a 40 százalékot is -- tudtuk meg Nyitrai Imrétől. A projekt során a romák épített környezetüket tették rendbe, azaz járdaépítés, közművesítés, épületrekonstrukció zajlott.
A fizikai tevékenységre épülő, többnyire néhány hónap időtartamú közmunkaprogramok semmi esetre sem jelentenek tartós megoldást a munkanélküliek számára, hiszen alig 1-2 százalékuk tud innen visszatérni a tényleges munkaerőpiacra. Ezért az ilyen projekteket áthidaló megoldásoknak kell tekinteni; a kezdeti kockázatot, hogy sikeres lesz-e a program vagy sem, az állam vállalja, pár év elteltével azonban a piaci szereplők átvehetik ezen vállalkozások működtetését -- bizakodott Nyitrai Imre.