Elkezdődött az egykori osztrák náci rezsim többek közt magyarországi, lengyelországi, csehországi és ukrajnai rabszolga- és kényszermunkásainak kárpótlása -- tudatta közleményében az osztrák nagykövetség. A tavaly decemberben létrehozott, hatmilliárd schillinggel bíró osztrák megbékélési alaphoz eddig mintegy 20 ezer kérvény érkezett. A három évig működtetendő szervezet összesen 150 ezer jogosult igényét teljesíti majd. A kétezer magyar egyelőre még nem részesült a kifizetésekből -- mondta érdeklődésünkre Sebes Gábor, a Mazsök illetékese, de az osztrák megbékélési alap hivatalában lapunkat úgy tájékoztatták, hogy ez bármelyik napon megkezdődhet.
A juttatásokra azok jogosultak, akiket deportáltak és rossz életkörülmények közt kényszermunkára fogtak. A rabszolgamunkások egyszeri, 105 ezer schilling, az ipari munkások 35 ezer, a mezőgazdasági munkások pedig 20 ezer schilling összegű pénzjuttatásban részesülnek. Azok az anyák, akiknek gyermekeiket a kényszermunkásnők számára létrehozott klinikákon kellett megszülniük, vagy akiket terhességmegszakításra kényszerítettek, további ötezer schilling juttatásban részesülnek.
A mai Ausztria területén körülbelül egymillió külföldit dolgoztatott a nemzetiszocialista rendszer. A ma életben lévő egykori kényszermunkások száma csak Ausztriában 150 ezerre tehető.