Az MSZP támogatottsága felső határán áll, a Fidesz pedig saját népszerűségi tartományának közepe körül mozog -- ez jellemzi az augusztusi pártpreferencia-adatokat. Továbbra is a szocialisták állnak az élen, a legnagyobb kormánypárt a második, a többi parlamenti politikai tömörülés jócskán lemaradva követi a két erőt -- foglalta össze a felmérésekből adódó következtetéseket Závecz Tibor a Világgazdaságnak. A Szonda Ipsos kutatási igazgatója elmondta még: az adatok alapján nem kizárt, hogy csupán négy, vagy annál is kevesebb párt jut be önerőből 2002-ben a parlamentbe. Ezek közé az MSZP-t, a Fideszt, az SZDSZ-t és a MIÉP-et sorolta. Mást -- így a nyertest -- egyelőre nem lehet "megjósolni" az adatokból, legfeljebb azt, hogy nem nagyon van esély a kis pártok érdemi megerősödésére.
Négy évvel ezelőtt három erő állt az élen, ám az 1997-es történések nem adnak támpontot a jelenlegi helyzetben az eligazodáshoz. Akkor "indult el" ugyanis a kisgazdák lefelé, a Fidesz felfelé ívelése, miután utóbbi koncentrálta a jobboldali szavazatokat -- jelentette ki Závecz Tibor. Hozzátette: ez a helyzet már nem ismétlődhet meg, mára teljesen megváltozott a párttagoltság.
2001 augusztusában az MSZP és a Fidesz eddig is szoros versenyében a biztos pártválasztók, biztos szavazók körében jelentős a két párt közötti különbség, ám a látszólagos lemaradás ellenére nincs mélyponton a kormánypárt. Az viszont tény -- derül ki egy másik adatból --, hogy a Fidesz-szimpatizánsok jelenleg kevésbé optimisták pártjuk győzelmi esélyeit illetően, most 61 százalékuk gondolja úgy: a fiatal demokraták esélyesek a választások megnyerésére. Ugyanez az adat az MSZP esetében 72-75 százalék.