Mától látogatható a Mammut Budai Moziközpont új, öttermes részlege a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató-központ tetején, ezzel a teljes létesítmény 13 termesre bővült. A várakozás azért is nagy, mert a legutóbbi évek hatalmas beruházásait követően kétszeres túlkínálat alakult ki a fővárosi mozipiacon, s több multiplex mozit már árulnak is. Bár néhányuk eléri a 25 százalékos kihasználtságot, amelynél már gazdaságos maga a működés, ez nem elegendő ahhoz, hogy néhány év alatt megtérüljenek a hatalmas beruházások költségei.
Ennek ellenére a Budapest Film Rt. belevágott az építkezésbe a Mammutban, amelynél lényeges, hogy a ma nyíló szárny nem egyszerűen bevásárló-, hanem szórakoztató-központ is. Mint Port Ferenc vezérigazgató lapunknak elmondta: az rt. üzemelteti a Mammut Budai Moziközpont első részlegét, amely tavaly december óta kifejezetten jó látogatottsággal büszkélkedhet. Budán szükség volt korszerű moziközpontra, amely ráadásul Buda szívében található, s megoldott a parkolás is. Így "csak" azt kellett kivárniuk, míg megszokják a nézők, hogy oda is járhatnak filmeket nézni, ám féléves erőteljes marketingmunka után beérett a mozi. Olyannyira, hogy a Mammut I. nyolc termébe hetente 16-17 ezren váltanak jegyet, ezzel a moziközpont a második-harmadik legjobb kihasználtságú filmszínház lett.
A ma átadott öt új terem nem külön mozi, hanem az első nyolccal egy intézmény. De míg az első nyolc teremnél a Budapesti Film Rt. csak bérlő, a frissen átadott 3200 négyzetméternél társbefektető. Mint Port Ferenc lapunknak elmondta: a beruházás 850 millió forintos költségét hitelből fedezik. Azért is döntöttek a saját mozi mellett, mert így nem kell bérleti díjat fizetniük, igaz, egyelőre törlesztik a hitelt. A vezérigazgató azzal számol, hogy a beruházás 10 év alatt térül meg. Noha kétszeres túlkínálat alakult ki a fővárosi mozipiacon, a Mammut nemcsak központi fekvése és a 3 órás ingyenes parkolás miatt lehet vonzó, hanem azért is, mert a Budapest Film arra törekszik, hogy a 13 teremben a multiplexekénél jóval szélesebb filmkínálatot alakítson ki. Természetesen a nagy amerikai sikerek hozzák a bevételt, de az igényes forgalmazóként és Art-mozik üzemeltetőjeként ismert tulajdonos igyekszik a Mammutban közönségvonzó művészfilmeket is vetíteni. A Portugál például kitűnően ment, s most a Moszkva tér is jól indult itt.
Annak, hogy az újabb öt terem mindegyike 200 fős, üzemeltetési-gazdasági szempontból van jelentősége, hiszen akár három teremben is vetíthetik ugyanazt a filmet, félórás eltéréssel (ha 600 fős termet építettek volna, ott esetleg jóval gyengébb kihasználtsággal menne ugyanaz a film). Ez a rugalmas műsorszerkesztés pedig gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé. A Mammut I.-be már évi 800 ezer néző vált jegyet, az új termekkel 1,4 milliós nézőszámot érhetünk itt el egy évben -- véli Port Ferenc.
Borbély Erzsébet moziigazgató hangsúlyozza: a széles kínálattal szeretnék a pesti közönséget is vonzani, nem véletlenül kaptak az új termek ilyen nevet, mint Oktogon, Vigadó. A moziberuházás vezetője, a Budapest Film Rt. főmérnöke, Stefán Sándor elmondta, hogy az összesen 3200 négyzetméter alapterületű létesítményben a tökéletes technika és kényelem, a hangulatos kávézó, a 3 óra ingyenes parkolás minden igénynek megfelel. Érdekesség az "üzenetpont", ahol négy számítógép segítségével bárki küldhet és fogadhat elektronikus üzeneteket.
Október 3-ig kedvezményesen, 350 forintért válthatnak a nézők jegyet az új termekbe. A Budapest Film Rt. vezetői bíznak saját arculatukban: az általuk üzemeltetett korszerű mozik mindent tudnak, ami technikailag már kötelező, ám mégis őrzik a hagyományos mozik hangulatát. Mint Feldmájer Sándor, a Filmforgalmazók Egyesülete titkára lapunknak elmondta: 2001 első felében, a Mammut, a Corvin, a Puskin és a Művész mozi nézettségi adatait figyelembe véve, közel másfél millió vendég "szavazott" ezen helyekre.