A bluetooth alaptechnológiára épülő projektet 10-12 fejlesztőmérnök valósította meg, közülük hat magyar. A munka az anyavállalat, a bécsi Siemens AG Oesterreich vezetése alatt futott. A BTLAP nevű készülék prototípusa decemberben készült el Bécsben, márciusig közel ezer darabot gyárt belőle a Siemens. A személy közeli kommunikációban várhatóan nagy érdeklődést kiváltó BTLAP ott lesz tavasszal a frankfurti Cebit szakkiállításon is.

A mindössze 10x10 centiméteres BTLAP-ot egyszerűen a falra kell szerelni, s a készülék rádióhullámokon keresztül kapcsolja össze a szobán belüli kommunikációs rendszereket.
Gulyás Ernő, a Sysdata Magyarország Kft. ágazatvezetője a Világgazdaságnak elmondta: a bluetooth technológia - a szobán belüli, vezeték nélküli adatkommunikáció - valaha az Ericsson titkos, belső fejlesztése volt, később a svéd társaság nyílt szabadalommá tette. A német anyavállalat is csatlakozott a ma már kétezer céget tömörítő bluetooth-konzorciumhoz. A bluetooth alaptechnológia gyakorlati alkalmazásán jelenleg több nagy cég is dolgozik, például az Ericsson és a Toshiba. Gulyás Ernő elmondta: nincs tudomásuk arról, hogy a többi cégnek van-e hasonló, sorozatgyártásra érett terméke, de várható, hogy a többiek is rövidesen megjelennek a piacon.

A BTLAP nem olcsó, darabja 400-500 euró között várható, hiszen ma a bluetooth technológia csipjét a kis darabszám miatt még meglehetősen drága gyártani. Szakemberek szerint a rendszer rohamos elterjedése esetén a csip ára öt dollárra eshet, ezzel a BTLAP is jóval olcsóbb lehet. A rádióhullámon keresztüli kapcsolatteremtés meglehetősen biztonságos a BTLAP-nál. A szerkezet egyszerre 80 csatorna között tud válogatni, és minden "időszelet" után csatornát választ. A BTLAP szobán belül hét rendszerrel tud vezeték nélkül kommunikálni. Megkönnyíti az üzleti tárgyalásokat, a vezetői megbeszéléseket.

Irodaházaknak, konferencia-központoknak és reptéri számítógépes hálózatoknak is jó kiegészítője a BTLAP, hiszen a laptopon dolgozó üzletemberek, kutatók, marketingesek, újságírók ezeken a helyeken vezeték nélkül hálózathoz jutnak. A BTLAP a hétköznapokban is jól alkalmazható, hiszen tökéletesen helyettesíti az infravörös kom-.munikációt. Egyes szakértôk szerint teljes mértékben kiválthatja az infravörös technikát. A bluetooth alaptechnológiára épülő személy közeli kommunikáció ezért is előnyösebb az infravörös technikánál, mert nem kell rálátni, a kapcsolat nem szakad meg, és egyszerre több eszközzel is lehet kommuni-kálni.