Az igazgató szerint az EU bővítésének hatására a régió vállalatainak értékelésénél mind kevésbé kell a korábban szokásos 30 százalékos diszkonttal számolni. Első lépésként három évre szóló üzleti tervet kell kidolgoznia annak a társaságnak, amely a kockázatitőke-alapok érdeklődési körébe akar kerülni. Az ilyen tőkebevonás elengedhetetlen feltétele, hogy az adott vállalkozás, vagy legalább évi húszszázalékos növekedést garantáljon, vagy vállalatfelvásárláshoz, netán összeolvadáshoz kapcsolódóan jelentős hatékonyságnövekedést tudjon felmutatni. Külön előny a regionális terjeszkedés lehetősége.

A többségében forráshiánynyal küzdő hazai cégek számára viszont a gyors felhalmozás lehetősége kizárt. Így közülük értelemszerűen fordulnak mind többen a tőkebevonás felé.

A régióban aktív szerepet játszó Euroventures alapok többek között abban is érdekeltek, hogy folytatódjon a szlovákiai központú - Magyarországon és Lengyelországban is leányvállalatott alapított - SkyEurope Airlines fapados légitársaság tőkebevonása. Az Euroventures magántőkealapok tanácsadójaként működő Euroventures Capital Kft. vezetője ennek kapcsán elmondta: a közelmúltban lezajlott tízmillió eurós tőkeemelés annak a programnak a része, amelynek keretében összesen 50 millió eurós tőkeemelésre kerül sor a légitársaságnál.

Thomas Howells, a Euroventures által a Sky Europe felügyelőbizottságába delegált szakember kifejtette: a diszkont-légitársaságnál megvalósult alaptőke-emelés az egyre élesedő versenyhelyzetben is stabil anyagi hátteret biztosít. Howells szerint az lenne az optimális, ha a piacot nem a gyengébbek csődsorozata, hanem a tőkeerősek által megvalósított felvásárlások jellemeznék.

Geszti András tapasztalatai szerint ugyanakkor kedvező, hogy amíg a régióbeli vállalatokat az EU-átlaghoz képest korábban legalább 30 százalékos diszkonttal - vagyis leárazással - értékelték, mára ez a megkülönböztetés szűnőben van. Sőt, a régió gyorsabb fejlődésének köszönhetően a korábbi diszkontot a nem túl távoli jövőben a befektetések utáni hozamprémium is felválthatja. Azt is látni kell azonban, hogy az új terepek után kutató kockázati tőke ma már az egykori Szovjetunió utódállamaiban is mind kedvezőbb lehetőségeket talál magának.

A Euroventures eredményeit jelzi, hogy egy a közelmúltban Brüsszelben megjelent kiadványban, amelyben 25 olyan esetet ismertettek, ahol a kockázati tőke segítette egy vállalat fejlődését, a Euroventures öt projektjével kapott szerepet. A kedvező folyamathoz kapcsolódva az Euroventures Hungary III - ahol többek között az ABN Amro Bank, az EBRD, az European Investment Fund, valamint a Credit Suisse Life & Pension tartozik a részvényesek közé - a tervek szerint még az idén, a jelenlegi alaptőke megduplázásával, 70 millió euróra növeli alaptőkéjét. Az Euroventures Capital Kft. pedig magyar és régióbeli vállalkozások számára további több millió eurós befektetéseket készít elő.