Fáklyával vonulnak szerda este a Margit híd budai hídfőjétől az oktatási tárcához a hallgatók - a minőségi felsőoktatás mellett, a tandíj ellen demonstrálva- írja a Népszabadság.

A szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint elfogadhatatlan a jövő tanévtől esedékes évi 105 ezer forintos tandíj. A múlt héten a szervezet vezetői benyújtottak a tárcának egy alternatív javaslatot, amely csak a nem teljesítő hallgatókat "büntetné". E szerint: államilag támogatott képzésben csak azoknak kellene fizetniük, akik nem teljesítik a leckekönyvükbe fölvett krediteket (tantárgyakat).

A HÖOK szerint a hallgatók a felvett krediteknek általában csak a 60-80 százalékát teljesítik, így a bevétel nem lenne kevesebb, mint a törvényben most előírt 105 ezer forintos tandíjból befolyó összeg. A bevétel 30-60 százalékát tanulmányi ösztöndíjra fordítanák. Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke a lapnak elmondta: szerda délig várják a választ, a demonstrációt azonban - amelyre több ezer hallgatót várnak - kedvező fordulat esetén is megtartják.