Közélet

Elviszik a Kandó jelképét - fotóval

A már a Kandó jelképének számító, hosszú évek óta a főiskola épülete előtt álló mozdonyt ma éjjel fél 12-kor elszállítják a Magyar Vasúttörténeti Parkba. A szerelvény gondos őrzéséért köszönetét fejezte ki a Közlekedési Múzeum a Budapesti Műszaki Főiskolának.

A V 60-003 pályaszámú Kandó rendszerű tehervonati mozdony ugyan a Közlekedési Múzeum tulajdona, 1983 óta azonban tartós kihelyezésben van a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Bécsi úti épülete előtt. A mozdony helyét – vasúttörténeti értéke miatt – a MÁV Vasúthistória Bizottsága a 2000-ben megnyílt Magyar Vasúttörténeti Park kiállításában jelölte ki a Közlekedési Múzeum egyetértésével, mivel az egyetlen létező példánya a V 60 sorozatnak.

A Közlekedési Múzeum tájékoztatása szerint mostanra állnak rendelkezésre a pénzügyi és műszaki feltételek az elszállításhoz, melyet a MÁV Nosztalgia Kft. végez el. A Kandó mozdony helye azonban nem marad üresen, egy újabb szerelvény érkezik a főiskola elé.

A Múzeum köszönetét fejezte ki a Budapesti Műszaki Főiskolának azért, mert a Kandó mozdony 23 éven keresztüli gondozását és őrzését példamutatóan végezte.

Kapcsolódó cikkek