Közélet

Húsz szocialista népszavazási kérdés a "tisztulás" jegyében

Húsz népszavazási kérdést nyújtanak be a szocialisták az Országos Választási Bizottsághoz – ezek fedik le az immár nyolc pontban megfogalmazott javaslatcsomagot, amelyet a miniszterelnök a közélet megtisztítása érdekében kezdeményezett.

Az MSZP-s képviselők által benyújtandó referendum-kérdések egy része a törvényjavaslatok elfogadásához kér „népsegítséget”, nagyobbik hányada pedig a „szokásos” formulában kérdez rá egy-egy ügyre.

Az öt pártnak öt törvényjavaslat-csomagot osztottak ki ma reggel a szocialisták, s ezeket ma a parlamentnek is benyújtják.

 A jogszabályokról – amelyekből kettőt a kormány, hármat pedig a szocialista képviselők terjesztenek be - sürgős tárgyalást kérnek, erre a szavazásra október 29-én kerül sor. A sürgős tárgyalás csak a napirendre vételnél jelent gyorsaságot, azt követően „normál” ütemben tárgyalja azokat a Ház.

A jogszabály-tervezetek szerint - többek között - a pártoknak nyilvános kampányszámlát kellene vezetniük, s kötelesek lennék 10 millió forintos költségvetés felett független könyvvizsgálót alkalmazni.

A pártok a kampány alatt csak 21 napig hirdethetnének a médiában, s ez alatt a kormány sem reklámozhat – ez utóbbi a Fidesz egyik korábbi kérése volt.

Megemelkedne a pártok költségvetési támogatása a jelenlegi összesen 2,5 milliárd forintról 7,5 milliárd forintra.
A pártfinanszírozás részévé válna a pártok ifjúsági szervezeteinek finanszírozása, a pártpolitizálásban résztvevő civil szervezetek nem kaphatnának közpénzt. Mint ismert, 2011. január 1-től nem lehetnének országgyűlési képviselők vezető önkormányzati tisztségviselők.

Nyilvánosak lennének az állami vezetők és az önkormányzati vezetők szja-bevallásai.

Kapcsolódó cikkek