Közélet

Rejtélyes fehér anyagot vizsgálnak a Marson!

A Phoenix űrszonda ásókarjai egy fehér foltot fedtek fel a Mars felszínén. A csillagászati projekt tagjai továbbra sem tudják biztosan, hogy jeget vagy sót talált-e a szonda. Az élet lehetősége szempontjából elsőre a jég tűnne bíztatónak, de a só is fontos jel lehet.

A Phoenix űrszonda mostanra egy mintegy 31 centiméter hosszú, 7 és fél centiméter mély vájatot alakított ki robotkarjaival a Mars felszínén. A jármű által küldött fotókon fehér folt tűnik elő a vörös bolygó homokja alól, megmozgatva a tudósok fantáziáját. Úgy látszik, a fehér anyag nem egyenletesen oszlik el a járatban, a felső részeken erősebben van jelen, mint lejjebb – tudósít az AP.

Hivatalosan a Phoenix a lakhatóság feltételeit vizsgálja, gyakorlatilag az élet nyomait keresi a Marson. A tudósok kimondva–kimondatlanul már régóta a víz nyomai után kutatnak a vörös bolygón, ezért az elsőre jégnek tűnő fehér folt nagy izgalmat okozott a csillagászok körében. A Phoenix azonban az eddig talajmintákban nem talált vizet, ezért most folytatják a talaj darabok hevítését. Ha valóban jégről van szó, az anyagnak el kell tűnnie a magas hőmérséklet hatására. Ám ha kiderül, hogy a fehér anyag só, az sem ad okot az elkeseredésre, a só ugyanis többnyire a víz elpárolgása nyomán csapódik ki a talajon.

lakható NASA phoenix jég űrszonda Mars
Kapcsolódó cikkek