Közélet

1700 éves újdonság a weben – először olvasható végig a legrégibb Biblia

A negyedik században keletkezett az Új Testamentum legrégebbi példánya. A kódex részei szétszórva találhatóak meg a világ számos országában, hamarosan azonban egyben lesznek olvashatóak az internet segítségével.

A projektet gondozó British Library illetékesei szerint a világ legrégebbi Bibliája jövő júliustól lesz elérhető az internetezők számára. Az érdeklődők azonban már csütörtökön megtekinthetik a Biblia egyes részeit . "Eddig csak néhány embernek adatott meg, hogy beletekintsen ebben az egyedi kódexbe. Az internetezők egyedülálló kinccsel találkozhatnak majd" – nyilatkozta az AP-nek Scot McKendrick, a könyvtár nyugati kéziratokért felelős szakértője.

A világ legrégebbi teljes Bibliáját a XIX. században a Sinai hegyen található Szent Katalin kolostorban találta meg egy német Biblia-szakértő. A kódex sorsa meglehetősen kalandosan alakult: a brit hatóságok 1933-ban 347 oldalát vásárolták meg a Szovjetuniótól. Negyvenhárom oldal a Lipcsei Egyetem könyvtárában kötött ki, hat töredéket pedig továbbra is Szentpéterváron őriznek. 1975-ben az eredeti lelőhelyen újabb tizenkét oldalt és negyven töredéket találtak meg.

A Codex Sinaiticus elnevezésű Biblia tehát 1844-es felfedezése óta nem volt egyben olvasható, az Oxfordi Egyetem professzora szerint pedig aki a British-ben található részeket szerette volna tanulmányozni, annak "térden állva" kellett megközelítenie a könyvtárat. A negyedik században rendkívül modernnek számító technológiával készült kódexet klimatizált vitrinben őrzik, a látogatók még a töredékből is csak egyszerre két oldalt láthatnak – jövő júliusig.

kódex internet biblia kézirat
Kapcsolódó cikkek