Közélet

Egyre kevesebb külföldit honosítanak a németek

A Németországban állampolgárságot kapó külföldiek száma az évtized eleje óta csökken, és tavaly már csak 113 ezer fő esett át az eljáráson.

 Ezeknek mintegy kétharmadát azt követően honosították, hogy 8 évet jogszerűen ott élt. Az eddigi csúcs 2000-ben volt, amikor összesen 186 ezren kaptak állampolgárságot, azóta egy alkalommal, 2006-ban tört meg a csökkenés irányzata.

A visszaesést a német statisztikai hivatal azzal magyarázza, hogy az országban élő külföldiek döntő többsége valamely más EU-tagállam polgára, nekik pedig nem éri meg, hogy költséges eljárás részeként állampolgárságot szerezzenek.

A tavaly honosítottak között legnagyobb számban törökök voltak, az eljáráson átesettek közel 25 százalékával. Az arány nagyjából megfelel annak a hányadnak, amit az adott etnikum a Németországban élő külföldiek között képvisel. A második helyen a korábbi Szerbia-Montenegró térségből származók voltak, mintegy 10.500 fővel, a harmadik helyen állnak a lengyelek, 5500 fővel. Gyorsan – mintegy 150 százalékkal – növekedett viszont a kedvezményhez juttatott románok száma, csakúgy, mint az Irakból befogadottaké.

Németország állampolgárság honosítás
Kapcsolódó cikkek